Messi en Argentinië laten zich verrassen: megastunt Saudi-Arabië op WK

22-11-2022 13:06 Laatste update: 13:44
149

Lionel Messi is zijn vijfde WK begonnen met een nederlaag. Saudi-Arabië zorgde in Lusail voor een daverende verrassing door WK-favoriet Argentinië met 1-2 te verslaan. Het is de eerste nederlaag voor de Argentijnen in 37 wedstrijden.

Messi zou dolgraag die ene ontbrekende prijs aan zijn eregalerij toevoegen, maar de start van zijn vijfde WK liep uit op een fiasco. Terwijl de dag nog zo goed begon. Met oud-Ajacied Nicolás Tagliafico aan zijn zijde - Lisandro Martínez begon op de bank - kreeg Saudi-Arabië alle hoeken van het veld te zien onder leiding van de Argentijnse superster.

Na tien minuten stond het 1-0: Messi ging achter een makkelijk gegeven penalty staan, mede mogelijk gemaakt door videoscheidsrechter Pol van Boekel, en faalde niet. Hij evenaarde daarmee het record van Pelé, Uwe Seeler, Miroslav Klose en Cristiano Ronaldo: ook zijn maakten op vier verschillende WK's een doelpunt.

Argentinië bleef de bovenliggende partij en scoorde tussen de 21ste en 35ste minuut maar liefst drie keer. Alle goals, van Messi en tweemaal Lautaro Martínez, werden echter afgekeurd vanwege buitenspel.

In tweede helft was opeens alles anders en was het meteen prijs bij de allereerste doelpoging van Saudi-Arabië. Saleh Al-Shehri schoot de bal keurig in de verre hoek. Argentinië lag plotseling in de touwen en kwam niet veel later zelfs op een 1-2 achterstand. Spits Salem Al-Dawsari schoot de bal prachtig achter doelman Emiliano Martínez.

Argentinië ging vervolgens met man en macht op zoek naar de gelijkmaker, maar het overleg was ver te zoeken. Saudi-Arabië bleef daardoor - en met het nodige kunst- en vliegwerk - overeind, ook in de blessuretijd die uiteindelijk weer meer dan twaalf minuten duurde. De eerste megastunt op het WK is hoe dan ook een feit.

Later op de dinsdag staan Denemarken - Tunesië (14.00 uur), Mexico - Polen (17.00 uur) en Frankrijk - Australië (20.00 uur) nog op het programma.