Spanje haalt ongenadig uit en bombardeert zichzelf tot WK-favoriet

23-11-2022 18:58 Laatste update: 19:10
74

Spanje heeft meteen zijn stempel gedrukt op het WK in Qatar. Het elftal van bondscoach Luis Enrique maakte een weergaloze indruk en slachtte Costa Rica met 7-0 in Groep E. Dat gebeurde na het verlies van Duitsland tegen Japan (1-2).

Nog voor het halfuur stond Spanje al op een comfortable 2-0 voorsprong door doelpunten van Dani Olmo en Marco Asensio. Bij de eerste treffer stond Gavi aan de basis. Hij lepelde de bal richting Olmo, maar die werd nog wel van richting veranderd. Olmo controleerde vervolgens knap en stiftte de bal over Keylor Navas heen. Asensio scoorde het tweede doelpunt na een fraai schot uit een voorzet van Jordi Alba. De wedstrijd was eigenlijk al gespeeld.

Spanje had er zin in en breidde de score flink uit. In de eerste helft scoorde Ferran Torres de 3-0 door een penalty te benutten. Met die stand zochten beide teams de kleedkamer op voor de rust. In de tweede helft ging La Roja vrolijk verder. De Spanjaarden lieten geen spaan heel van Costa Rica en tikten ze helemaal suf. Ferran Torres scoorde zijn tweede van de avond na belabberd uitverdedigen van Costa Rica: 4-0.

Pablo Gavi zorgde voor de 5-0 toen hij de bal van buiten het strafschopgebied buitenkant voet tegen de binnenkant van de paal schoot. De bal belandde in het doel. Met het doelpunt werd Gavi de jongste doelpuntenmaker ooit voor Spanje op een WK. Het werd nog erger voor Costa Rica, toen Carlos Soler in een rebound de 6-0 binnenschoot. Het slotakkoord kwam van de voeten van Álvaro Morata. Hij schoot de 7-0 langs Navas.

Spanje, dat zichzelf door de monsteroverwinning tot één van de favorieten voor de WK-winst heeft gebombardeerd, treedt zondag 27 november aan tegen Duitsland.