Opvallende matchwinner: Embolo schiet Zwitserland langs Kameroen

24-11-2022 12:56
11

Zwitserland is het WK begonnen met een kleine zege op Kameroen. Uitgerekend Breel Embolo, die geboren is in het Afrikaanse land, maakte het verschil voor de Europeanen: 1-0.

Zwitserland trad onder meer aan met Arsenal-aanvoerder Granit Xhaka en oud-PSV'er Ricardo Rodriguez. Bij Kameroen moest Andre Onana de doelpunten zien te voorkomen, terwijl Eric Maxim Choupo-Moting ze aan de andere kant moest zien te maken. De spits verkeerde de laatste weken in bloedvorm bij Bayern München en kreeg na een kwartier een serieuze kans, maar er werd gefloten voor buitenspel.

Even daarvoor moest Zwitserland-keeper Yann Sommer al een schot van Bryan Mbeumo pareren. Het was tekenend voor het spelbeeld: Zwitserland had veelvuldig de bal, maar wist Onana niet aan het werk te zetten. Aan de andere kant waren de Ontembare Leeuwen in de counter een stuk gevaarlijker. Zo keerde Sommer met de nodige moeite een inzet van Martin Hongla. Kort voor rust stelde Zwitserland daar alleen twee kopkansen uit hoekschoppen tegenover.

Ondanks het spelbeeld voor rust bleek Zwitserland in de tweede helft bijzonder effectief. Uitgerekend Breel Embolo brak na 48 minuten de ban op aangeven van Xherdan Shaqiri. De in Kameroen geboren spits weigerde te juichen na zijn doelpunt. Choupo-Moting probeerde een antwoord te formuleren, maar Sommer lag in de weg. Niet veel later kon ook Onana zich onderscheiden. De ex-Ajacied hield Kameroen op de been met een geweldige reflex op een inzet van Ruben Vargas.

De ploeg van bondscoach Rigobert Song probeerde het nog wel, maar echte kansen bleven uit in het restant. Zwitseland deelt zodoende de eerste klap uit in groep G. Later op de dag komen in dezelfde poule Brazilië en Servië in actie.