WK is precies één speelronde oud: dit zijn de belangrijkste conclusies

WK is precies één speelronde oud: dit zijn de belangrijkste conclusies

25-11-2022 13:00 Laatste update: 13:00
13

De eerste speelronde van het WK zit erop, elk land is nu één keer in actie gekomen en dus is het tijd om de eerste balans op te maken. VoetbalPrimeur behandelt in totaal negen categorieën, van de beste wedstrijden tot statements en flopspelers tot kapsels.

Topland: Spanje
Costa Rica werd woensdagavond weggeblazen door de Spanjaarden. De swingende ploeg van bondscoach Luis Enrique maakten er een galavoorstelling van en boekte zijn grootste WK-overwinning in de geschiedenis: 7-0. Zondag staat de kraker tegen Duitsland op het programma. Kan Spanje opnieuw imponeren?

"Enrique heeft er echt een voetbalmachine van gemaakt, ondanks het feit dat hij een paar heel goede spelers thuis heeft gelaten", wordt over Spanje gezegd in JUICHEN, de WK-podcast van VoetbalPrimeur.  Ook Engeland maakte een sterke indruk (6-2 tegen Iran). "In aanvallend opzicht is er echt keuze zat", klinkt het. "Het zou mooi zijn als zij het WK winnen. Het wordt tijd."

Flopland: Argentinië
De verwachtingen waren hooggespannen, maar Argentinië viel in de tweede helft van de wedstrijd tegen Saudi-Arabië heel diep. En dat terwijl de Argentijnen nog maar één overwinning nodig hadden om het record van Italië (37 wedstrijden zonder nederlaag op rij) te evenaren. Saudi-Arabië schoot de imposante reeks aan diggelen. "In voetballend opzicht zijn de Costa Rica en Qatar de echte lelijke eendjes", klinkt het bij JUICHEN.

Topspeler: Olivier Giroud
De Franse topschutter maakte twee goals in de wedstrijd tegen Australië (4-1) en evenaarde Thierry Henry als alltime topscorer van Frankrijk (51 goals). Giroud lijkt na de blessures van Cristopher Nkunku en Karim Benzema een essentiële rol te gaan vervullen voor bondscoach Didier Deschamps. Voetbalvolgers die hem als topscorer hebben in hun WK-pool, zullen zich in de handen wrijven. Bij JUICHEN wordt ook Guillermo Ochoa én Gavi genoemd. "Hij schoot 'm zo mooi binnen. Een ongelofelijk talent."

Flopspeler: Saad Al-Sheeb
De keeper van Qatar mocht het laten zien tijdens de openingswedstrijd en bakte er niets van. Door zijn fouten kon Enner Valencia al vroeg scoren, al werd die goal nog geannuleerd. Later veroorzaakte hij een penalty. Bij JUICHEN: "Dan kun je nog zo lang trainen als Qatar, maar als die doelman niks tegenhoudt... Ze zijn een doelman vergeten op te leiden." Ook Niklas Süle en Antonio Rüdiger worden genoemd.

Topstatement
Duitsland werd in hun eerste wedstrijd verrassend verslagen door Japan, maar zorgde voorafgaand aan het duel wél voor een krachtig signaal. De Duitse ploeg hield tijdens de teamfoto de hand voor de mond en verzette zich hiermee tegen alle omstreden beslissingen van de FIFA rond de OneLove-band.

Topactie
Deze gaat naar Takuma Asano. De aanname was van wereldklasse, waardoor hij de bal perfect mee kon nemen om vervolgens Manuel Neuer te verschalken en het Japanse feestje compleet te maken. 

Flopactie
Waar was Antonio Rüdiger mee bezig tegen Japan? Dit had heel veel weg van een denigrerende actie richting zijn directe tegenstander. Maar wie het laatst lacht, lacht het best, want Japan ging er met de overwinning vandoor.

Topwedstrijd
Frankrijk kwam tegen Australië al vroeg op achterstand, maar stelde razendsnel orde op zaken. Het was bij vlagen weer ouderwets genieten van de Fransen met flitsende aanvallen (4-1).

Flopwedstrijd
Als je dan een wedstrijd moet missen, dan zou Mexico - Polen een goede zijn geweest. Het hoogtepunt van de wedstrijd was de redding van Ochoa op de strafschop van Robert Lewandowski. De wedstrijd tegen Uruguay en Zuid-Korea (ook 0-0) was overigens ook niet om over naar huis te schrijven.

Beste kapsel
Weston McKennie liet zien trots te zijn op zijn land en verfde de kleuren van de Verenigde Staten in zijn haar.

Slechtste kapsel
Yuto Nagatomo kan er ook wat van. Het was geen rood, maar ook geen bruin. Het was 'm gewoon net niet.

諦めない心に夢宿る。#FIFAWorldCup #新しい景色を2022 pic.twitter.com/6RU0xkG4zu

— Yuto Nagatomo | 長友佑都 (@YutoNagatomo5) November 24, 2022

Grootste verrassing
Saudi-Arabië wist het grote Argentinië te verslaan en daarmee kwam er een einde aan een speciale reeks van de Argentijnen. Saleh Al-Shehri en Salem Al-Dawsari sloegen toe met fantastische goals. "Technisch hebben ze echt vaardige spelers. Een verrassend goede ploeg", klinkt het bij JUICHEN. 

Beste fans
De spelers van Japan lieten de kleedkamer netjes achter na de stunt op Duitsland en de toeschouwers deden precies hetzelfde op de tribunes. Daar zou menig land een voorbeeld aan kunnen nemen.

Slechtste fans
Dan heb je zó lang uitgekeken naar de start van het WK in je thuisland en dan druip je tijdens de rust of zelfs daarvóór al af. Echte fans onderscheiden zich als het tegenzit. Dat moeten die van Qatar nog leren.

Mooiste goal
Richarlison had er al één inliggen voor Brazilië toen hij het Lusail Stadium op zijn kop zette met een fantastisch uitgevoerde omhaal. Het was de genadeklap voor Servië.