Van Hooijdonk ziet Oranje-dissonant: 'Valt helemaal uit de toon, hij was slecht'

Van Hooijdonk ziet Oranje-dissonant: 'Valt helemaal uit de toon, hij was slecht'

25-11-2022 18:00 Laatste update: 18:09
36

Cody Gakpo en Andries Noppert krijgen lof na de eerste helft van het WK-duel van Oranje met Ecuador. Marco van Basten is desondanks niet te spreken over het spel van het Nederlands elftal, terwijl Pierre van Hooijdonk een dissonant aanwijst.

De start voor Nederland was nog uitstekend. "Een wondergoal van Gakpo, echt fantastisch", oordeelt Van Hooijdonk bij de NOS. "Het was een goede inspeelpass van Nathan Aké. Bergwijn kwam tussen de linies, alleen was zijn aanname niet goed. Maar Klaassen snuffelt daar altijd rond en pakt de bal op. Vervolgens is de aanname van Gakpo goed en die streep met zijn linkerbeen is waanzinnig. Wat een fantastische goal is dit. Dan begin je wel heel lekker aan de wedstrijd."

Oranje trok die goede lijn echter niet door, oordeelt Van Basten. "Nederland had zoiets van: we staan voor, wat moeten we eigenlijk doen? En die gasten (Ecuador, red.) hadden zoiets van: we moeten de boel recht zien te breien. Nederland had steeds meer moeite om het initiatief te pakken."

Dat het Nederlands elftal zonder schade de rust haalde, heeft het mede te danken aan Andries Noppert. De voormalig bondscoach zag Noppert een goede redding verrichten, maar gevaar óók voorkomen. "Hij voorkomt de problemen. Er zijn niet veel keepers die zo ver uit hun vijfmetergebied komen. Voor verdedigers is dat wel prettig. De kans dat we een doelpunt tegen krijgen, is minder groot. Het scheelt als je als verdediger het gevoel krijgt dat de keeper zulke ballen pakt."

Van Hooijdonk richt zijn pijlen tot slot op Koopmeiners. "Koopmeiners valt helemaal uit de toon. Hij is traag, de handelingssnelheid is laag, veel balverlies. Ik wil heel graag het beste zien, maar eigenlijk alles wat hij deed ging verkeerd. Mede ook daardoor kom je als Nederland meer onder druk. Je hebt geen rustpunt op het middenveld, ja, alleen Frenkie de Jong. Hij was heel slecht."