Spelersrapport: Nederlands elftal teert op Gakpo, vier onvoldoendes na remise

25-11-2022 18:57 Laatste update: 26-11-2022 13:48
412
Author profile picture

Lars Teunissen

Het Nederlands elftal heeft de zege op Senegal geen goed vervolg kunnen geven. De ploeg van Louis van Gaal mag blij zijn met een 1-1 gelijkspel tegen EcuadorVoetbalPrimeur maakt rapport op van een bewogen avond in het Khalifa Internationaal Stadion.

Andries Noppert - 6,5
Moest voor het eerst als doelman van Oranje vissen, al kon hij daar zelf weinig aan doen. Noppert kon zich een aantal keer onderscheiden met een redding en zocht altijd de voetballende oplossing, hoe Van Gaal het graag ziet.

Denzel Dumfries - 5
Aan de bal was het weer niet om naar huis te schrijven, wat Dumfries liet zien. De wingback stond vaak zó hoog op het veld, dat hij in verdedigend opzicht te laat was om Timber bij te staan. Dumfries was in aanloop naar het duel met Ecuador kritisch op zichzelf en zal ook nu in de spiegel moeten kijken.

Jurriën Timber - 5
Begon uitstekend aan de wedstrijd, door voortdurend door te dekken in het middenveld. Timber zakte naarmate de wedstrijd vorderde steeds verder weg en had een negatieve rol in de gelijkmaker van Enner Valencia.

Virgil van Dijk - 6
Kopte weg wat hij weg kon koppen, al kwam hij verder weinig in het stuk voor. De nonchalance blijft Van Dijk achtervolgen: bij de tegentreffer had de centrumverdediger korter op Valencia moeten zitten.

Nathan Aké - 6,5
Aké was aan de bal het meest zorgvuldig van alle Oranje-verdedigers en zakte ook zonder bal niet door de ondergrens. De Manchester City-verdediger hield zich staande en dat geldt niet voor iedereen in de achterste linie.

Daley Blind - 5,5
Aan de bal moet Blind met zijn passing het verschil maken en daar slaagde de wingback niet in. Zijn positie moet na twee wedstrijden haast wel ter discussie staan, met een hijgende Tyrell Malacia in zijn nek.

Teun Koopmeiners - 5
De vervanger van Steven Berghuis leek gebukt te gaan onder de zenuwen. Koopmeiners kon zijn stempel niet drukken en was slordig aan de bal. Na tachtig minuten werd hij uit zijn lijden verlost door Van Gaal.

Frenkie de Jong - 6
Kon zich in tegenstelling tot de wedstrijd tegen Senegal niet onderscheiden met zijn rushes. De Jong werd geïsoleerd door het middenrif van Ecuador, die de andere Oranje-middenvelders aan de bal lieten.

Davy Klaassen - 6
Klaassen had zichtbaar zin in de wedstrijd en legde veel energie in het drukzetten, hetgeen Van Gaal hem voor aanvang ook de complimenten voor gaf. Zijn hoogtepunt was zijn aandeel in het doelpunt van Cody Gakpo. In het restant van het duel was Klaassen vooral aan het zwemmen op het middenveld.

Steven Bergwijn - 5
Door zijn zwakke eerste helft kreeg Bergwijn niet de kans om met Memphis Depay - met wie hij een goede klik op het veld heeft - te spelen. Dat de aanvaller na 45 minuten slachtoffer werd van de gemaakte afspraak om Memphis in te brengen zegt voldoende: Bergwijn was onzichtbaar en had weinig tot niets in te brengen tegen de Ecuadoriaanse defensie.

Cody Gakpo - 7
Wederom brak Gakpo de ban voor het Nederlands elftal. De aanvaller was de enige Oranje-speler met diepgang, al werd hij vrijwel niet bereikt. Het is duidelijk dat Gakpo de kar niet in zijn eentje kan trekken. Na tachtig minuten was de tank leeg.

Invallers
Memphis Depay - 6
Het was niet de wedstrijd van Memphis, al had dat er ook mee te maken dat hij niet werd gevonden door het middenveld. Memphis stond op een eiland tegen de boomlange Ecuador-verdedigers. Iets uitrichten lukte hem niet.
Steven Berghuis - x: viel na 69 minuten in voor Klaassen en speelde te kort voor een beoordeling.
Wout Weghorst - x: viel na 79 minuten in voor Gakpo en speelde te kort voor een beoordeling.
Marten de Roon - x viel na 79 minuten in voor Koopmeiners en speelde te kort voor een beoordeling.

Louis van Gaal - 6
Van Gaal had geen plan B klaarliggen om het fysieke Ecuador te bestrijden. Het Nederlands elftal wankelde na rust, terwijl de bondscoach vooraf nog zoveel vertrouwen had in een goede afloop. Van Gaal moet terug naar de tekentafel, wil Oranje een kans maken in de knock-outfase.