Oranje stelt teleur en mag niet klagen met punt tegen Ecuador

25-11-2022 18:55
207

Het Nederlands elftal heeft zijn tweede wedstrijd op het WK teleurstellend gelijkgespeeld tegen Ecuador. Oranje kwam dankzij Cody Gakpo uitstekend uit de startblokken, maar speelde daarna nog weinig klaar: 1-1.

Bondscoach Louis van Gaal voerde drie wijzigingen door ten opzichte van het duel met Senegal (2-0). Matthijs de Ligt, Steven Berghuis en Vincent Janssen maakten plaats voor Jurriën Timber, Teun Koopmeiners en Davy Klaassen. Cody Gakpo schoof daardoor een linie door en had niet lang nodig om zich weer te onderscheiden. Al na zes minuten schoot de PSV-aanvaller fantastisch raak: 1-0.

Het doelpunt bleek geen voorbode voor meer. Het Nederlands elftal stelde teleur en gaf langzaam maar zeker het initiatief uit handen. Ecuador was sterker en de defensie van Oranje stond onder druk, al hoefde Andries Noppert nauwelijks in actie te komen. Na ruim een halfuur verrichtte de sc Heerenveen-keeper wél een goede redding. In de blessuretijd van de eerste helft dreigde de situatie nog hachelijker te worden, toen Ángelo Preciado raak schoot. Jackson Porozo stond op dat moment echter buitenspel en belemmerde het zicht van Noppert.

Meteen na rust voerde Van Gaal zijn verwachte wissel door: Memphis Depay kwam in de ploeg voor Steven Bergwijn. Nederland bleek de waarschuwingen in de eerste helft evenwel onvoldoende ter harte te hebben genomen. Noppert had in de 49e minuut moeite met een afstandsschot, waarna Enner Valencia in de rebound profiteerde: 1-1. Het was een dreun voor Oranje, dat er even nauwelijks uitkwam.

Ecuador had de touwtjes in handen en was na een uur héél dicht bij de voorsprong. Gonzalo Plata liet Noppert kansloos, maar zijn inzet spatte uiteen op de lat. Van Gaal zag zijn team door het oog van de naald kruipen en daar bijzonder weinig tegenover stellen. Pas na 66 minuten viel er een spaarzaam goede aanval te noteren, maar het schot van Koopmeiners ging over.

Een bijzonder matig Oranje maakte verder weinig aanspraak op de overwinning. Daar bracht ook het inbrengen van Steven Berghuis, Wout Weghorst en Marten de Roon geen verandering meer in. Noppert kwam in de slotminuten nog met de schrik vrij. Hij aarzelde en schoot vervolgens tegen Kevin Rodríguez aan, maar de bal ging over de achterlijn.

Het bleef zodoende bij 1-1 in Doha, waardoor het Nederlands elftal en Ecuador nu beide vier punten hebben. Nederland speelt dinsdag nog tegen Qatar, Ecuador treft dan Senegal. Voor het gastland is het doek definitief gevallen.