KNVB komt met harde woorden richting Saudi-Arabië: 'Moet iets veranderen'

KNVB komt met harde woorden richting Saudi-Arabië: 'Moet iets veranderen'

27-11-2022 13:21
76

KNVB-topman Gijs de Jong heeft zich uitgelaten over een mogelijk WK in Saudi-Arabië. Volgens de bestuurder moeten de mensenrechten hoger op de agenda bij de FIFA en als er niets gaat veranderen in het land dan gaat Nederland ook niet stemmen op een WK in Saudi-Arabië.

"We hebben een brief gestuurd naar de FIFA en daarin hebben we twee belangrijke zaken naar voren laten komen", vertelt De Jong tegenover de Oranjewinter. "Punt een is dat de mensenrechten hoger op de agenda moeten. Punt twee is dat de relatie met Europa beter moet en dat de FIFA zijn afspraken nakomt. Ik denk dat daar de focus op moet komen te liggen en daarin gaan we ook druk zetten richting de aankomende verkiezingen."

Voor het WK in 2030 is Saudi-Arabië een land dat in de race is om het toernooi te organiseren. Ook daar wordt niet altijd even zorgvuldig omgegaan met de mensenrechten. "Nederland gaat daar in ieder geval niet op stemmen. Mocht het WK toch daar gehouden worden dan lijkt het mij dat het alleen kan als de mensenrechten daar ook hoger in het vaandel komen. Daar moeten betere arbeidsomstandigheden komen, meer gelijkenissen tussen mannen en vrouwen en betere posities voor de LHBTQ+ gemeenschap."