België klaar met 'onbegrijpelijke' Martinez: 'Rek volledig uit Gouden Generatie'

België klaar met 'onbegrijpelijke' Martinez: 'Rek volledig uit Gouden Generatie'

28-11-2022 08:30
60

België treurt om de wanprestaties van de Rode Duivels op het WK in Qatar. Waar gaat het mis en hoe moet het verder? VoetbalPrimeur peilt de stemming bij Daan Slingers en Glenn Schrader, hoofdredacteur en adjunct-hoofdredacteur van de Belgische editie.

De Belgen begonnen het WK met een onverdiende zege op Canada (1-0) en gaven zondag opnieuw niet thuis: dit keer strafte Marokko het wel af (0-2). "Op voorhand wisten we dat dit WK weleens de kroniek van de aangekondigde dood van de Gouden Generatie ging worden", begint Slingers tegenover deze website.

'Onbegrijpelijke' keuzes Martinez
In de verdediging, op het middenveld, in de aanval: overal gaat het mis in de ploeg van bondscoach Roberto Martinez, die zelf de grootste gebeten hond is. "De achterhoede van de Belgen is jaren de achilleshiel van de Rode Duivels. Toby Alderweireld en Jan Vertonghen kunnen amper rennen. Een spits met een beetje snelheid doet ze meteen pijn."

"En dan is er natuurlijk Eden Hazard... Carlo Ancelotti doet bij Real Madrid al anderhalf jaar geen beroep meer op hem, maar Martinez blijft hem doodleuk opstellen. Dat gaat ten koste van de-Belg-in-vorm Leandro Trossard (Brighton & Hove Albion, red.). Een hattrick tegen Liverpool, een doelpunt tegen Chelsea en een treffer tegen Manchester City zijn blijkbaar onvoldoende om bij Martinez een kans te krijgen. Onbegrijpelijk."

De Belgische selectie telt volgens Slingers nog drie 'wereldspelers': Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku. "Het lijkt alsof De Bruyne zijn tweelingbroer naar het WK heeft gestuurd. Tegen Canada speelde hij zijn slechtste wedstrijd ooit voor de Rode Duivels en zondag was er niet veel verbetering. Hij loopt ook zichtbaar geïrriteerd rond. Zonder een sterke De Bruyne is België maar een middelmatige ploeg."

"De blessure van Lukaku is misschien wel het ergste voor de Belgen. Lukaku is een echte winnaar en blijft gaan. Bij Michy Batshuayi is dat totaal niet het geval. Wanneer Batshuayi niet scoort, heb je niets aan hem. Het is alleen maar een extra speler om je aan te ergeren. Met een fitte Lukaku was België veel verder geweest."

'Irritatie komt naar boven'
Wat ook opvalt: de onvrede spat ervan af bij de Rode Duivels, zie het akkefietje tussen Alderweireld en De Bruyne tegen Canada. Na de nederlaag tegen Marokko beet Vertonghen nadrukkelijk op zijn tong. "Waar is de spelvreugde? Waarom lachen ze niet?", vroeg zelfs Martinez zich hardop af.

"De meeste jongens hebben alles al meegemaakt bij de Rode Duivels en lijken niet echt meer door het vuur te willen gaan voor hun land", probeert Schrader het te verklaren. "Dat zie je tijdens kwalificatiewedstrijden, maar blijkbaar kunnen ze het ook niet meer oproepen voor een WK. Wanneer je tegen ploegen als Marokko en Canada speelt, die nog alles te bewijzen hebben, wordt België overrompeld door dat enthousiasme."

"Voor veel spelers is dit WK het laatste kunstje als international", merkt Slingers op. "Mogelijk komt er nu wat irritatie van de laatste jaren naar boven. Het besef dat het nu weer niet gaat lukken - en dus nooit - lijkt de groep op te breken."

Belgische rek is eruit
Voor Martinez lijkt het laatste uur als bondscoach van België te hebben geslagen. "Als het aan 95 procent van de Belgen ligt, zit Martinez tegen Kroatië al niet meer op de bank", vertelt Slingers. "Dat deze generatie geen prijs pakt, wordt in zijn schoenen geschoven. Dat is natuurlijk niet helemaal eerlijk. Van Frankrijk (2018, red.) of Argentinië (2014, red.) kun je verliezen, maar het is wel zo dat onder Martinez haast geen enkel cruciaal duel gewonnen is. Martinez kiest altijd voor hetzelfde plan. Na al die jaren is de rek er volledig uit."

"Martinez heeft zichzelf de doodsteek gegeven: hij gebruikt jongens die in vorm zijn niet of neemt ze zelfs niet mee. De tweede beste voorbeelden zijn Trossard en Mike Trésor Ndayishimiye (ex-Willem II, nu KRC Genk, red.). Trésor geeft in België de ene na de andere beslissende pass, maar zat zelfs niet bij de 55-koppige selectie. Het probleem is dat Martinez niet op de vingers zal getikt worden door de technische directeur van de KBVB. Hij is dat namelijk zélf."

Schrader constateert dat Martinez op alle fronten wat wordt verweten. "Een mindere WK-prestatie lijkt hem nu wel heel zuur te gaan opbreken. Nu ook de fans zich beginnen te roeren en Martinez koppig blijft rekenen op dezelfde namen, lijkt men bij de KBVB wel te denken dat het toch misschien tijd is voor een nieuwe wind."

Geloof is nog niet weg
Ondanks alles kan het nog voor de Belgen: een zege op Kroatië, aanstaande donderdag, is genoeg om de achtste finales te bereiken. "De spelers lijken er nog in te geloven", aldus Schrader. "Heel wat jongens zijn het gewend om ver te komen op een eindtoernooi, als international en clubspeler. En er is ook kwaliteit genoeg om te overleven, maar dan moet Kroatië verslagen worden. Veel zal afhangen van Lukaku en De Bruyne. Kunnen die twee elkaar vinden, dan halen we de volgende ronde. Zo niet, wordt dit WK het definitieve einde van de Gouden Generatie zonder prijs."

"Kroatië is ook niet meer de ploeg van vier jaar geleden", houdt Slingers de moed erin. "Onmogelijk is het niet. We zullen wel Lukaku nodig hebben. Martinez zal ook moeten ingrijpen. Batshuayi, Witsel en Meunier moeten geslachtofferd worden."