Lovende kritieken voor Makkelie na WK-debuut: 'Eén finalist aan het werk gezien'

28-11-2022 13:00 Laatste update: 15:02
10

Danny Makkelie heeft een uitstekende indruk achtergelaten bij zijn debuut op het WK in Qatar. De Nederlandse scheidsrechter leidde Spanje-Duitsland (1-1) in goede banen en is geslaagd voor zijn eerste test op het eindtoernooi.

Team Makkelie, dat verder bestaat uit assistenten Jan de Vries en Hessel Steegstra en VAR Pol van Boekel, kreeg de absolute kraker in de WK-groepsfase toegewezen. De leidsman had de controle gedurende negentig minuten in handen en ontvangt lovende kritieken na zijn optreden.

In de eerste helft moest Makkelie zich vier keer laten gelden. Twee keer gaf hij een gele kaart, aan Tilo Kehrer en Sergio Busquets. Daarnaast moest hij op advies van Van Boekel een Duits doelpunt van Antonio Rüdiger afkeuren wegens buitenspel. Na ruim een halfjaar deed zich een opvallend moment voor: Aymeric Laporte trapte vermeend na, al liet Makkelie het doorspelen. Pas toen het spel stillag, gaf de arbiter Laporte een waarschuwing.

Ook na rust hield Makkelie de controle en kwam hij niet in de problemen. Beide treffers werden terecht toegekend en wederom gaf de Nederlander twee gele kaarten, waar niets tegenin te brengen was. In de slotfase dacht Koke Makkelie te verrassen, door te doen alsof Rüdiger hem met een zwaaiende arm in het gezicht had geraakt. Makkelie ging er niet in mee. Opvallend genoeg floot hij na vijf minuten en 47 seconden blessuretijd af, terwijl er zes minuten werden toegekend. Ook in de eerste helft floot Makkelie voortijdig af.

Hoewel niet zeker, kan het bijna niet anders dat Makkelie een tweede WK-wedstrijd mag fluiten. 'Een zeer goede scheidsrechter', was de conclusie bij het Duitse ZDF na de wedstrijd. Ook vanuit Spanje krijgt Makkelie complimenten. "In een intense wedstrijd stond Makkelie steeds goed gepositioneerd en liet hij veel toe, waardoor het tempo van het duel hoog bleef", stelt de voormalig Spaanse arbiter Barrenechea Montero tegenover Mundo Deportivo.

'Makkelie leidde de wedstrijd uitstekend, werd goed ondersteund door zijn assistenten en straalde vertrouwen uit met zijn beslissingen', concludeert het Spaanse medium. Rafael van der Vaart laat bij de NOS ook zijn licht schijnen op het debuut van Makkelie in Qatar. "Hij was onzichtbaar. Dat is het grootste compliment dat je kan krijgen als scheidsrechter. Hij heeft heel goed gefloten."

Op social media wordt Makkelie ook overspoeld met complimenten. Zo wordt het optreden van de arbiter onder meer 'Nederlands beste optreden op het WK tot nu toe' genoemd.