Lessen van Van Gaal: tweede debutant op WK, zeven spelers Oranje niet in vorm

Lessen van Van Gaal: tweede debutant op WK, zeven spelers Oranje niet in vorm

28-11-2022 14:00 Laatste update: 29-11-2022 21:44
70

Louis van Gaal heeft gesproken: dit zijn de belangrijkste conclusies naar aanleiding van de persconferentie voor derde groepswedstrijd van het Nederlands elftal op het WK, dinsdag om 16.00 uur tegen gastland Qatar.

Gematigde Van Gaal neemt gas terug
Op de vorige persconferentie, in de aanloop naar het duel met Ecuador, oogde Van Gaal ontspannen, maakte hij veel grapjes en knuffelde hij zelfs met een Senegalese journalist. Vier dagen later is er weinig over van die uitgelaten sfeer. Van Gaal hield zich opvallend koest en stond open voor kritische vragen vanuit de perszaal. "Ik geef je volkomen gelijk", liet de bondscoach zich een paar keer ontglippen.

Nog even terug naar Ecuador...
Wat ging er vrijdag mis? Na de vroege openingstreffer van Cody Gakpo bakte Oranje er niets meer van. Na afloop bleef Van Gaal positief, maar de bondscoach en zijn technische staf hebben inmiddels een kritische analyse gemaakt. De belangrijkste oorzaken van de wanprestatie: slechte keuzes aan de bal, een gebrek aan agressiviteit en - volgens Frenkie de Jong - te veel technische fouten. Maar, benadrukt Van Gaal: "De wedstrijd tegen Ecuador was in mijn ogen een uitzondering."

Simons solliciteert naar speelminuten
Xavi Simons kan zich opmaken voor zijn Oranje-debuut tegen Qatar. Als invaller of zelfs als basisspeler, dat moet nog blijken. Van Gaal liet ongevraagd weten dat de PSV'er 'een stap zou kunnen maken'. De bondscoach is gecharmeerd van Simons, die zich de laatste dagen van zijn beste kant heeft laten zien op de training. "Ik neem waar dat Xavi een stijgende ontwikkeling doormaakt." Onze conclusie: Simons mag invallen tegen Qatar.

Zeven spelers niet in vorm
Het was misschien wel de opvallendste uitspraak op de persconferentie: Van Gaal constateerde dat zeven Oranje-internationals niet in vorm zijn. "Dat is te veel en dat kun je in het veld nooit meer rechtzetten." Wie dat waren, blijft in het midden. Denzel Dumfries, Jurriën Timber, Virgil van Dijk, Daley Blind, Teun Koopmeiners, Davy Klaassen en Steven Bergwijn kunnen we waarschijnlijk in dat rijtje scharen.

Verwachting: Memphis gaat starten
In de eerste groepswedstrijd kreeg Memphis Depay dertig minuten speeltijd. In het duel met Ecuador mocht de aanvaller 45 minuten meedoen. Worden het er dinsdag meer? Van Gaal bevestigde het niet en zei geen enkel risico te willen nemen met Memphis, maar een basisplaats is absoluut in de maak. Van Gaal: "Om wereldkampioen te worden hebben we hem nodig. We doen er alles om hem fit te krijgen voor de écht belangrijke wedstrijden."

Nog niet van 5-3-2 naar 4-3-3
Van Gaal verwacht een 'schaakwedstrijd' tegen Qatar, omdat het gastland ook in een 5-3-2-systeem speelt. "Dat is niet altijd leuk om naar te kijken", waarschuwde hij alvast. Van Gaal lijkt nog niet geneigd om zijn systeem om te gooien. "Ik heb hier anderhalf jaar over nagedacht. Het kan zijn dat ik het op een gegeven moment ga aanpassen, maar daar zie ik op dit moment nog niet de noodzaak voor in."