Van der Vaart en Van Basten snappen Van Gaal en zien probleem: 'Eigenlijk absurd'

Van der Vaart en Van Basten snappen Van Gaal en zien probleem: 'Eigenlijk absurd'

29-11-2022 15:18
17

Rafael van der Vaart en Marco van Basten hebben begrip voor de twee wijzigingen bij Oranje, voor de wedstrijd tegen Qatar. Louis van Gaal kiest voor Marten de Roon en Memphis Depay in zijn basisopstelling, wat ten koste gaat van Teun Koopmeiners en Steven Bergwijn.

In de studio van de NOS reageert Van der Vaart als eerste op de elf namen van Van Gaal tegen Qatar. "Ik heb al vaker gezegd: De Roon is niet mijn type speler. Maar je merkt dat ze iemand in het midden nodig hebben die alles een beetje bewaakt en aan de bal geen gekke dingen doet", stelt de voormalig international. "Dan kun je wel zeggen: je speelt maar tegen Qatar. Dat is ook zou, eigenlijk zou je meer aanvallers op moeten stellen, bij wijze van spreken. Maar ik denk dat Van Gaal ook bezig is met de volgende ronde. Dan val je toch terug op hem (De Roon, red.), want het was hiervoor wel slecht."

Dat Bergwijn zijn plekje in de opstelling kwijt is, vindt Van der Vaart niet gek. "Ja, ik denk dat Bergwijn twee wedstrijden gewoon slecht speelde. Het probleem is een beetje: vroeger hadden we drie weken voorbereiding, waarin je je vorm wel weer terug kreeg. Ook als je de competitie slecht afsloot. Maar nu nemen ze allemaal hun vorm mee naar Oranje. En de Ajacieden blaken niet van het zelfvertrouwen, Bergwijn ook niet. Koopmeiners was voor mij heel erg teleurstellend, die speelde helemaal niet met vertrouwen. Dat is gek, want volgens mij heeft hij tot nu toe een aardig seizoen."

Van Basten onderschrijft de woorden van Van der Vaart. "Van Gaal is zoekende. Het is nog niet zo gegaan dat je kunt zeggen: we laten alles staan, want we zijn tevreden. Het systeem en de manier van spelen zijn duidelijk, maar de vorm is bij een aantal spelers wel ver te zoeken. Het is natuurlijk absurd dat je een week na de competitie een WK speelt. Het voordeel is dat iedereen halverwege de competitie zit. De spelers zijn dus gretig en niet moe, maar het samenspelen is natuurlijk een ingewikkelde kwestie."