Van Basten duidelijk: 'Hij moet nu meteen in Oranje, zijn we wel heel vlot mee'

Van Basten duidelijk: 'Hij moet nu meteen in Oranje, zijn we wel heel vlot mee'

29-11-2022 15:36 Laatste update: 15:46

Pierre van Hooijdonk hoopt dat Xavi Simons speeltijd krijgt tegen Qatar. De analist heeft eerder bewust gezegd dat de PSV'er in de basis moet bij Oranje, om 'voor een beetje opschudding' te zorgen. Rafael van der Vaart en Marco van Basten vinden het echter te vroeg voor een basisplek.

Louis van Gaal maakte maandag bekend dat Simons 'een stap zou kunnen maken' bij Oranje. De jongeling begint tegen Qatar echter nog op de bank. "Ik heb me na de tweede wedstrijd (tegen Ecuador, red.) hardop afgevraagd waarom Simons niet speelt, omdat ik vond dat de boel een beetje opgeschud moest worden", begint Van Hooijdonk vanuit Qatar bij de NOS.

Wedden

Meer odds

"Dan heb je types nodig die lak hebben aan alles en er onbevangen in staan. Simons heeft dat al bewezen bij PSV, vind ik. Vanaf dag één presteert hij daar top. Hij is voor mij de man die dat hier ook bij het Nederlands elftal kan gaan doen. Het zou best kunnen dat hij gaat invallen, ook in de wetenschap dat Memphis geen negentig minuten gaat spelen. Ik zou het leuk vinden als Simons op het toneel komt."

Van Basten begrijpt dat Simons nog geen basisplek krijgt. "Ik vind het wat snel. Het is een jongen die bij PSV een aantal keer is ingevallen, hij traint goed en nu moet hij meteen in het Nederlands elftal. We zijn wel heel vlot daarmee. Hij heeft inderdaad veertien wedstrijden gespeeld, oké. Maar dat is alsnog erg weinig vind ik. Het is absoluut een groot talent." Van der Vaart sluit zich daar bij aan. "Hij is wel een speler die iets kan brengen wat anderen niet hebben. Voor zo'n half uurtje vandaag, als je 3-0 voor staat, is het ideaal om hem in te laten vallen. Maar om te zeggen: we gooien hem erin en we zien het wel, dat vind ik ook te vroeg.