Oranje overtuigt weer niet, maar gaat wel als groepswinnaar naar volgende ronde

Oranje overtuigt weer niet, maar gaat wel als groepswinnaar naar volgende ronde

29-11-2022 17:54 Laatste update: 17:58
150

Het Nederlands elftal heeft zich in Al Khor geplaatst voor de volgende ronde van het WK in Qatar. Het rekende in het Al Bayt Stadium af met het gastland en is tevens groepswinnaar geworden: 3-0.

Nederland opende sterk met een zege op Senegal, maar beet zich stuk op Ecuador. En ook tegen Qatar was het voetballend allemaal niet je van het. Met Marten de Roon voor Teun Koopmeiners zou Frenkie de Jong voetballend beter in zijn kracht komen, wat het spel van Nederland ten goede zou moeten komen.

Dat pakte aanvankelijk niet goed uit. Nederland kwam er maar moeilijk uit tegen Qatar en daardoor kreeg het aanwezige publiek een saaie wedstrijd voorgeschoteld waarin amper kansen werden gecreeërd. Ook Memphis Depay kon maar weinig gevaar stichten. Het doelpunt van Cody Gakpo na 24 minuten kwam dan ook als geroepen. De PSV'er scoorde tegen Senegal met het hoofd, tegen Ecuador met zijn linkerbeen en tegen Qatar met zijn rechterbeen. 

Zoals gezegd: sprankelend was het geen moment voor de ploeg van bondscoach Louis van Gaal, die richting de knock-outfase kopzorgen zal hebben over het spel van het Nederlands elftal. Vlak na rust verdubbelde De Jong, na een belangrijke actie van Memphis, de score, waardoor de winst - en dus ook een plek in de volgende ronde - al zo goed als binnen was.

Daardoor hoefde de ploeg van Van Gaal niet zonodig meer. De bondscoach haalde Memphis na een uur van het veld en bracht met Steven Berghuis frisse benen in het veld. Berghuis leek de 3-0 te maken, maar werd teruggefloten vanwege buitenspel. Noemenswaardige gebeurtenissen waren de invalbeurten van Wout Weghorst, Koopmeiners én Kenneth Taylor, die zijn WK-debuut maakte. Gescoord werd er niet meer.

Nederland speelt aanstaande zaterdag om 16.00 uur Nederlandse tijd tegen de nummer twee van Groep B. Met de huidige stand is dat Iran. Dat land speelt om 20.00 uur tegen de Verenigde Staten, de andere wedstrijd gaat tussen Wales en Engeland.