'Klinkt gek, maar denk dat Oranje het makkelijker zou hebben tegen grote landen'

'Klinkt gek, maar denk dat Oranje het makkelijker zou hebben tegen grote landen'

29-11-2022 18:24

Rafael van der Vaart denkt dat Oranje het makkelijker kan hebben tegen een 'groot' land dan tegen de teams die in Groep A van het WK zaten. De oud-international ziet samen met Marco van Basten dat het veldspel ook tegen Qatar niet fraai was.

"Het allerbelangrijkste is dat ze geplaatst zijn, zo voelen de spelers dat ook", zegt Van der Vaart na Nederland-Qatar (2-0) bij de NOS. "Het is een echt team en dat zien we ook, maar de kwaliteit van het spel... Zo'n tegenstander moet je lekker oprollen: gretig zijn, goals willen maken. Dat kunnen ze nu nog niet brengen. Ik had als speler ook een hekel aan gasten zoals ik aan tafel, die dan lopen te zeiken. Je wint namelijk en daar gaat het uiteindelijk om. Ze moeten er schijt aan hebben en dat doen ze hartstikke goed. Het spel is alleen gewoon niet goed."

Van Basten komt daarna aan het woord. "Nou, ik wilde even beginnen met Van Dijk, haha", grapt hij, naar aanleiding van zijn eerdere kritiek op de Oranje-captian. "Nee, ik vond dat hij wel een goede indruk maakte. Aan de bal was het lastig, omdat Qatar stug verdedigde. Maar als zij de bal hebben kun je wel af gaan jagen. Als je de bal dan onderschept, heb je mogelijkheden. Toen Berghuis erin kwam wilde hij dat eigenlijk gaan doen. Hij heeft zoiets van: kom op. Het is niet compact genoeg, de linies staan eigenlijk te ver uit elkaar. Daarom gebeurt er in de tweede helft bijna niks."

Van der Vaart doet later een gewaagde uitspraak. "Als je deze wedstrijden ziet, denk je niet dat Nederland het goed kan doen tegen de grote landen. Het klinkt misschien een beetje gek, maar ik denk dat het dan alleen maar makkelijker wordt. Die tegenstanders vallen dan wat meer aan, waardoor Oranje ook wat meer kan leunen. Deze ploeg is niet goed in het stukspelen van tegenstanders."