Zeven conclusies: Oranje zéér fletse groepswinnaar, zeldzame fout Van Gaal

Zeven conclusies: Oranje zéér fletse groepswinnaar, zeldzame fout Van Gaal

30-11-2022 00:00 Laatste update: 16:25
59 Reacties
Author profile picture

Ruben Winkels

Het Nederlands elftal heeft zich met een 2-0 overwinning op gastland Qatar geplaatst voor de achtste finales van het WK. Sprankelend was het allerminst, maar Oranje eindigt wel bovenaan Groep A. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies.

Zege zonder glans
Dat Oranje zich zou plaatsen voor de knock-outfase van het WK, daar twijfelde vooraf niemand aan. Maar na de late zege op Senegal (2-0) en de wanprestatie tegen Ecuador (1-1) was het hoog tijd om te laten zien hoe goed de ploeg kan voetballen. In die opdracht slaagden de internationals niet. Flets, ongeïnspireerd, minimalistisch: druk er een stempel op. Zelfs Qatar wordt niet uit elkaar gespeeld. Een overwinning zonder glans.

Oranje zwak, Qatar zwakker
Niet Frankrijk, Brazilië, Argentinië of Spanje, maar Qatar kwam bij de WK-loting uit Pot 1 rollen. Achteraf is het een zegen, want het huidige Oranje lijkt niet in staat om een topland te verrassen. Misschien speelt het team van Louis van Gaal wel het saaiste voetbal in Qatar. Wat boven de markt blijft hangen: waar staat het Nederlands elftal? Dit was geen serieuze test.

Wingbacks blijven een probleem
Het systeem met wingbacks heeft weinig zin als Denzel Dumfries (zwaar uit vorm) en Daley Blind (draagt aanvallend amper iets bij) op het veld staan. Van Gaal zegt zijn spelers in bruikleen te hebben om ze vervolgens in hun kracht te gebruiken bij Oranje, maar daarbij is hij duidelijk zijn backs vergeten. Met name Dumfries is geen schim van de speler die vorig jaar het EK veroverde.

Gakpo is niet te stoppen
Drie groepswedstrijden, drie goals: Gakpo is - als enige Oranje-international - precies op het goede moment in supervorm. Mooi extraatjes: de PSV'er scoorde met het hoofd, met links én rechts en voert nu samen met Kylian Mbappé en Enner Valencia het topscorersklassement aan. Elk WK levert spelers op die tijdens het toernooi een transfer verdienen en Gakpo zal deze winter onhoudbaar worden voor PSV. Minimale vraagprijs: zestig à zeventig miljoen euro.

Scheidsrechter niet meer 'excellent'
Als het mis was gegaan voor het Oranje, dan was er zéker met een beschuldigende vinger naar de scheidsrechter gewezen. Om mysterieuze redenen floot Bakary Gassama negentien keer voor een Nederlandse overtreding, tegenover negen overtredingen van Qatar. "Wat vond jij van de scheidsrechter?", zei Van Gaal na afloop veelbetekend bij de NOS. Na het WK-duel tussen Nederland en Chili in 2014 werd Gassama nog 'excellent' genoemd door de bondscoach.

Van Gaal blundert met wissels
Van Gaal heeft altijd gelijk, ook als hij geen gelijk heeft. Maar nu valt hem wel wat te verwijten. Waarom gunt hij in zo'n wedstrijd geen minuten aan Xavi Simons, Jeremie Frimpong of Tyrell Malacia? Dit was de perfecte gelegenheid. Het Nederlands elftal snakte naar jeugdig enthousiasme. Hiërarchie lijkt op dit moment belangrijker voor Van Gaal, die na afloop wel wat in het oor van Simons fluisterde. Was het: 'Jouw kans komt nog wel'?

Volgende WK-halte
Nog nooit strandde het Nederlands elftal in de groepsfase van het WK en die reeks heeft stand gehouden in Qatar. In de achtste finales is de nummer twee van Groep B, Engeland, Iran, de Verenigde Staten of Wales, de tegenstander. Datum en tijd: zaterdag 3 december om 16.00 uur. "Ik vind het leuk dat we vanavond met zijn allen gaan kijken", aldus Van Gaal.