Van Gaal pareert Van Hooijdonk en Van der Vaart: 'Je moet je plaats verdienen'

Van Gaal pareert Van Hooijdonk en Van der Vaart: 'Je moet je plaats verdienen'

29-11-2022 19:34
113

Louis van Gaal kan weinig met de kritiek op zijn wisselbeleid in het WK-duel van Oranje met Qatar (2-0). NOS-analisten Pierre van Hooijdonk en Rafael van der Vaart hoopten op het debuut van Xavi Simons, maar de bondscoach maakte andere keuzes.

Van Gaal liet Steven Berghuis, Vincent Janssen, Wout Weghorst, Teun Koopmeiners en Kenneth Taylor invallen, maar Simons bleef op de bank. "Ik stond versteld door de wissels. Koopmeiners komt erin, terwijl die een heel slechte wedstrijd heeft gespeeld. Normaal zou je dan zeggen dat zijn beurt geweest was. Simons was niet te bekennen", reageert Van Hooijdonk bij de NOS.

De oud-spits had andere keuzes gemaakt. "Malacia had je kunnen laten invallen, je had Frimpong aan de andere kant kunnen laten invallen. Ik was heel erg verrast door de wissels, met name omdat Van Gaal had aangegeven dat Simons eraan zat te komen." Op beelden was te zien dat Van Gaal na afloop wel een onderonsje had met de PSV-smaakmaker. Wat zei de bondscoach? "Jouw kans komt nog wel", grapt Van Hooijdonk. "Dat zijn de dooddoeners die je als talent te horen krijgt."

Rafael van der Vaart sluit zich daar bij aan. "Wanneer zou je hem dan wel brengen? Als je het nu niet doet, doe je het nooit. Ik vind het gewoon jammer", stelt de voormalig spelmaker. "Het was een ideale avond voor dat soort wissels. Je ziet Janssen invallen, die ik niet in vorm vind. En Pierre zei terecht al iets over Koopmeiners."

Reactie Van Gaal
Van Gaal wilde na afloop niet uitleggen waarom de negentienjarige Simons niet in het veld kwam. "Ik kan hier op televisie niet spelers vergelijken, want dan moet ik ook negatieve opmerkingen plaatsen en dat doe ik niet. Iedere speler heeft een andere kwaliteit. Wat ik hem vertelde? Dat is voor hem persoonlijk."

Ook op de persconferentie reageerde Van Gaal op zijn complimenten aan het adres van de aanvallende middenvelder. "Als ik zeg over een speler dat hij een goede stap heeft gezet, moet hij meteen in het Nederlands elftal. Zo werkt dat niet. Je moet je plaats verdienen."