Oranje gewaarschuwd voor drijvende kracht van Team USA: 'Hij is ongelooflijk'

Oranje gewaarschuwd voor drijvende kracht van Team USA: 'Hij is ongelooflijk'

03-12-2022 10:30 Laatste update: 10:30
149

Voor het Nederlands elftal wacht zaterdag in de achtste finale van het WK een treffen met de Verenigde Staten. De Amerikanen lieten in de groepsfase een goede indruk achter met hun energieke speelstijl. VoetbalPrimeur sprak voor de clash met Tom Bogert van MLSsoccer.

De ploeg van bondscoach Gregg Berhalter begon het toernooi met een gelijkspel tegen Wales, maar hield vervolgens ook Engeland knap op een remise. Het beslissende duel met Iran leverde een nipte zege op. Waar staat de VS in verhouding tot de toplanden? "Ik zou eerst willen zeggen dat de VS zelf geen 'topteam' is, maar ze hebben talent en vormen in het bijzonder in de defensie een hecht geheel", vertelt Bogert. "De aanval zou iets dreigender kunnen zijn, aangezien ze twee keer scoorden in drie duels, maar het was genoeg om door te gaan."

Uit de woorden van Bogert blijkt al waar de grootste kracht van Team USA ligt. "Hun grootste kracht is verdedigen", beaamt hij. "Ze gaven tegen Engeland slechts één of twee echte mogelijkheden weg. En Wales creëerde niets in de loop van de wedstrijd, waarna een individuele fout tot de strafschop (van Gareth Bale, red.) leidde. Dat was het enige doelpunt dat de VS tegen kreeg."

Walker Zimmerman (Nashville) en Tim Ream (Fulham) staan in het hart van de defensie, maar krijgen niet als enige lof voor de defensieve stabiliteit. "Tyler Adams als defensieve middenvelder is hier een integraal onderdeel van, hij is ongelooflijk. De afstanden die hij aflegt, zijn spelintelligentie en tackles maken de taak van de verdedigers zo veel makkelijker. Maar Ream is ook geweldig geweest. Hij werd sinds het eerste WK-kwalificatieduel niet meer opgeroepen. Om hem nu terug te zien en het zo goed te zien doen, is prachtig."


Adams controleert de bal stijlvol

In de Verenigde Staten gaan stemmen op dat de ploeg van Berhalter het getroffen heeft met Oranje. Senegal lijkt immers beter in staat om te wedijveren met het energieke spel van de Amerikanen, die in de laatste groepswedstrijd tegen Iran vijftien kilometer meer aflegden dan het Nederlands elftal tegen Qatar. "Ik weet niet zeker wie ze liever zouden treffen", reageert Bogert. "Nederland is beter, maar Senegal is ook erg goed. Ik denk dat ze Oranje kunnen pakken, zeker in de omschakeling. Zolang de laatste linie Cody Gakpo in bedwang houdt, maakt de VS een serieuze kans."

In Nederland springt vooral ex-Ajacied Sergiño Dest in het oog. Hoewel de vleugelverdediger sterk voor de dag komt, waarschuwt Bogert het Nederlands elftal vooral voor Adams, die uitkomt voor Leeds United. "Hij is de jongste aanvoerder op het WK en om goede reden." Andere spelers om in de gaten te houden? "Yunus Musah (Valencia) is net twintig jaar geworden en is heel belangrijk voor de groep. En natuurlijk Christian Pulisic van Chelsea, als hij fit genoeg is om te spelen." De grote ster van de Amerikanen viel uit tegen Iran na een botsing met de keeper. Zelf was hij desondanks hoopvol.

De Amerikanen maken met een jonge ploeg indruk in Qatar. Tegen Iran waren liefst negen van de elf basisspelers jonger dan 25 jaar. Het belooft veel voor de toekomst: over vier jaar is de Verenigde Staten immers mede-organisator van het eindtoernooi. "Het WK 2026 is van later zorg, het speelt nu helemaal geen rol in hoe ze het duel met het Nederlands elftal aangaan", aldus Bogert, die weet dat drie Oranje-spelers in het bijzonder voor ontzag zorgen. "Iedereen weet natuurlijk dat Virgil van Dijk wereldklasse is, terwijl Cody Gakpo de breakout star van het toernooi is tot dusver. Voor Frenkie de Jong is ook veel respect."

Oranje en Team USA kruisen zaterdagmiddag vanaf 16.00 uur de degens in het Khalifa International Stadium in Al-Rayyan. De winnaar neemt het in de kwartfinale op tegen Argentinië of Australië.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie