Ervaringsdeskundigen Stam en Jans: Van Gaal haalt zijn ploegen enorm uit de wind

Ervaringsdeskundigen Stam en Jans: "Van Gaal haalt zijn ploegen enorm uit de wind"

03-12-2022 11:30 Laatste update: 12:06
45

Tim van Duijn

Het Nederlands elftal staat zaterdag wat te wachten tegen de Verenigde Staten. Ron Jans en Jaap Stam, die beiden een verleden hebben bij FC Cincinnati, waken voor onderschatting tegen de ploeg van bondscoach Gregg Berhalter. Gebeurt dat wel, dan is het einde WK voor Oranje.

Ook Jans, trainer van FC Twente, ziet dat het bij Oranje nog niet bepaald je van het is. "Qua resultaat wel, maar qua uitvoering was het niet spectaculair, al lopen ze daar zelf ook niet voor weg", vertelt Jans aan VoetbalPrimeur. "Ik weet als trainer hoe het is als mensen een mening over het spel hebben. Het is nog wat traag, er wordt weinig gecreërd en op doel geschoten, ze komen weinig in de zestien van de tegenstander, maar het kan straks zomaar anders zijn. Want win je van Amerika, dan zit je al bij de laatste acht. Tegen ploegen die zelf meer vooruit voetballen, kom je zelf beter in je kracht. Daar hopen we natuurlijk op."

"In de poulefase heb ik niet het voordeel van dit systeem kunnen zien, maar het kan zomaar zijn dat dat in andere wedstrijden beter tot uiting komt", zegt Jans. "Hoe Nederland het tegen Amerika gaat doen, laat ik uiteraard aan Louis van Gaal over. In de poulefase had ik het wel anders gedaan, maar Van Gaal heeft genoeg krediet en vertrouwen opgebouwd. Je bent ergens mee begonnen en dan stap je er ook niet zomaar vanaf, hoewel 4-3-3 in de poulefase wat mij betreft ook zeker gekund."

Toch bekijkt Jans het allemaal positief. Nee, sprankelend is het allemaal niet, maar: "Van Gaal haalt zijn ploegen enorm uit de wind door wat hij allemaal gepresteerd heeft. Het voetbal is nog niet mooi om naar te kijken, maar met Louis van Gaal als bondscoach verliezen we niet vaak. Laten we dat zo houden. Als we weer zo spelen en roemloos worden uitgeschakeld door Amerika zonder dat we op het WK een wedstrijd écht goed gespeeld hebben, dan zal er meer kritiek komen, maar daar tegenover staat dat het ook weer heel snel kan omslaan als we Amerika overtuigend uitschakelen. Dat sluit ik niet uit."

Team USA
Jans kent het elftal van Amerika goed en zit zaterdag vanaf 16.00 uur dan ook op het puntje van zijn stoel. "Ik vind Amerika een hele interessante ploeg. Op een paar uitzonderingen na hebben ze een heel jong elftal. Er zit veel snelheid en loopvermogen in de ploeg zit en ze zetten veel druk, maar ze lopen zichzelf ook nogal eens voorbij. Het tempo ligt hoger dan ze technisch aan kunnen, maar toch zal er heel hard gewerkt moeten worden tegen Amerika. De backs Dest en Robinson zijn verkapte buitenspelers die ontzettend veel met de bal lopen en dat gaat nog wel eens mis. De middenvelders versnellen het liefste wanneer ze de bal hebben, dus oogt het nogal onrustig. Daar liggen grote kansen voor Nederland, omdat het centrum van Amerika wel sterk is, maar niet snel."

Amerika staat bekend als een goed georganiseerde en fysiek sterke ploeg met een ijzersterke mentaliteit. Daar zou tegen Nederland wel eens de sleutel kunnen liggen. "Amerikanen groeien van kinds af aan op met winnen, maar ik zie ook dat het nog wat op het individu gericht is, al wordt dat wel steeds beter", zegt Jans. "Er wordt meer geld gestopt in de faciliteiten en andere zaken, dus Amerika komt er wel aan. Je ziet wel nog dat de Amerikanen minder voetbalgenen in hun lichaam hebben. Als ik Amerika zie voetballen, zie ik iets terug van andere Amerikaanse sporten. Misschien voegt dat ook iets toe, want het zijn wel atleten, hoor."

"Als je ziet hoe de club FC Cincinnati gegroeid is en het voetbal meer aandacht krijgt van sponsoren, televisie en toeschouwers, zie je dat het sterk aan het groeien is. Ik vind het wel jammer dat de structuur van het Amerikaanse voetbal net zo georganiseerd is als basketbal, honkbal en American Football. Dat vind ik niet positief voor het voetbal. Het is wel duidelijk dat de aandacht voor het Amerikaanse voetbal wel steeds meer groeit. De faciliteiten, staf en professionaliteit zijn fantastisch gegroeid met ijzersterke marketing en communicatie. Dat is daar wel in orde."

Jans voorspelt een positieve afloop voor Oranje. "We moeten gewoon door, hoor. Het is geen poule meer, dus je hoeft niet te rekenen en weet waar je aan toe bent. Ik denk dat Nederland zowel als team als individueel beter is."

Stam
Ook Stam, die net als Jans een verleden heeft bij Cincinnati, verwacht zaterdag een hele andere wedstrijd dan de poulewedstrijden. "Het kan zomaar zijn dat Nederland de wedstrijd makkelijk wint, omdat je tegen een ploeg speelt die zelf ook wil voetballen, maar je moet Amerika echt niet onderschatten. Een jong team met veel kwaliteit en de mentaliteit is hartstikke goed. Amerika heeft het Engeland heel moeilijk gemaakt. Iedereen verwachtte meer van Engeland, maar die werden af en toe gewoon weggespeeld. Amerikanen hebben een hele andere mentaliteit dan wij kennen, omdat alles erop gebrand is om te presteren. Dat zie je ook in het dagelijkse leven: in het restaurant werken mensen om de fooien. Dat doen ze door extra servicegericht en klantvriendelijk te zijn, alles om tot een resultaat te komen. Zo benaderen ze sport ook. Ze willen zich laten zien aan Europa."

Het Amerikaanse voetbal is volop in ontwikkeling, maar Stam denkt niet dat het behalen van de knock-outfase incidenteel is. "Het is bij lange na nog niet gelijk aan American Football, basketball en baseball, maar het groeit enorm. Er komen steeds meer clubs bij in de MLS, de faciliteiten zijn enorm goed en de spelers worden beter. Veel buitenlanders willen daarheen, al hebben ze nog te maken met de salary cap. Verdwijnt die, dan denk ik dat de MLS sneller zal gaan groeien. Ik denk dat wij voetballend en tactisch wat verder zijn, zij maken vooral fysiek enorme stappen, wat enorm belangrijk is in het uitvoeren van de manier van spelen."

"Ream, Pulisic, Zimmermann, Dest kennen we natuurlijk allemaal, voorin staat Sargent", somt Stam wat belangrijke spelers van Amerika op. "Ze hebben een enorme drive, dus die jongens zijn goed. Wij hebben spelers die bij grotere clubs spelen en betere kwaliteiten hebben, maar de vraag is of je dat kunt samenvoegen met de mentaliteit en manier van werken. Lukt dat, dan win je die wedstrijd. Laat je je overrompelen, dan wordt het moeilijk. We hebben nog niet het beste voetbal gezien, maar Nederland is wel klinisch en weet de wedstrijden gewoon te winnen. Daar gaat het om."

'Hij zeurde nooit'
Dat Amerikanen een ijzersterke mentaliteit hebben, weet ook Gertjan Verbeek maar al te goed. Hij had bij sc Heerenveen Michael Bradley onder zijn hoede en Jozy Altidore was bij AZ zijn spits. "Bradley was een jaar of achttien toen ik hem bij me had, hij was ongelooflijk overtuigd van zichzelf. Hij vroeg zich zelfs af waarom we met Heerenveen geen kampioen konden worden. Na anderhalf jaar Heerenveen zei hij: ik ben uitgeleerd en wil naar Duitsland. Daarna naar de Premier League en de Serie A. Dat waren jongens die er van de eerste tot laatste minuut op gingen."

"Hij speelde in de zomervakantie een jeugd-WK en moest daarna interlands spelen voor de A-ploeg, waar zijn vader trainer was. Ik was het daar niet mee eens en wilde of het een of het andere, maar hij negeerde dat en speelde beide toernooien. Toen hij terugkwam wilde ik hem een paar weken vakantie geven, omdat hij eind augustus terugkwam en de competitie al bezig was. Nee, hoeft niet, zei hij, want in de voorbereiding speel ik toch ook wedstrijden? Hij is in één keer doorgegaan en stapte in alsof er niets gebeurd was. Bij AZ had ik Brett Holman (Australiër, red.). Die had soms van die transatlantische vluchten van 24 uur. Hij zeurde nooit over vluchten, tijdszones en hield het prima vol. Klagen kennen ze niet."