Duidelijkheid voor Van Gaal: dit is route die Oranje moet afleggen naar WK-finale

Duidelijkheid voor Van Gaal: dit is route die Oranje moet afleggen naar WK-finale

02-12-2022 22:45 Laatste update: 02-12-2022 22:45
106

Het Nederlands elftal weet nu waar het aan toe is in de knock-outfase van het WK. De groepsfase van het eindtoernooi zit erop, waardoor de volledige route van Oranje richting de finale uitgetekend kan worden. VoetbalPrimeur neemt de hordes richting de wereldtitel met je door.

Bondscoach Louis van Gaal draait er in Qatar niet omheen: Nederland wil wereldkampioen worden in Qatar. Op dinsdagavond wist Oranje al dat de Verenigde Staten in de achtste finales de volgende horde is, op weg naar de wereldtitel. Over de mogelijke tegenstanders in de andere rondes was toen nog niets bekend, maar dat is nu wel het geval. Alle acht WK-groepen zijn namelijk beslist, waardoor het schema van de knock-outfase ingevuld kan worden.

Zoals op bovenstaande afbeelding te zien is, bevindt Nederland zich in het linkerdeel van de toernooiladder. Dat komt doordat Oranje eerste werd in Groep A. Van Gaal en co. strijden daardoor met de VS, Argentinië, Australië, Japan, Kroatië, Brazilië en Zuid-Korea om een plekje in de finale. Oranje speelt dus al tegen het eerstgenoemde land in de achtste finale. Een treffen met Engeland, Senegal, Frankrijk, Polen, Marokko, Spanje, Zwitserland en Portugal is momenteel ver weg voor het Nederlands elftal. Oranje gaat alleen tegen één van deze acht landen spelen als het in de finale terechtkomt.

Wat betekent deze informatie nu concreet voor Oranje?
Van Gaal zal alles ongetwijfeld zo veel mogelijk van wedstrijd tot wedstrijd willen bekijken. Toch kan de bondscoach zijn analistenteam al op pad sturen met het oog op een eventuele kwartfinale. Als Nederland zelf wint van de VS, zal Argentinië of Australië daarna de tegenstander zijn. Eerst strijden die twee ploegen samen om een kwartfinaleplek. Argentinië wil het laatste WK van Lionel Messi bekronen met een prijs en is de favoriet tegen Australië, maar dit WK heeft al laten zien dat niets te gek is in het voetbal.

Over een eventuele halve finale van Oranje valt natuurlijk nog erg weinig te zeggen. Toch is het, met de woorden van Van Gaal over WK-winst in het achterhoofd, interessant om al voortuit te kijken. In de halve finale zou Nederland best wel eens kunnen stuiten op favoriet Brazilië. Een confrontatie met Japan, Kroatië of Zuid-Korea is dan dus ook mogelijk.

Wanneer speelt Oranje in kwartfinale en halve finale, als het zo ver komt?
Als het Nederlands elftal zich bij de beste acht ploegen ter wereld voegt, moet het op vrijdag 9 december om 20.00 uur (Nederlandse tijd) weer gaan voetballen. Dat is zes dagen na de ontmoeting met Team USA. Een eventuele kwartfinale speelt Nederland op dinsdag 13 december, opnieuw om 12.00 uur. Tussen de kwartfinale en halve finale zitten dus maar drie rustdagen. Allebei de duels worden afgewerkt in het immense Lusail Stadium, waar ook de finale plaatsvindt.

Het is voor een deel natuurlijk koffiedik kijken, maar Van Gaal kent nu wel meer details over zijn missie om wereldkampioen te worden met Oranje. Eerst zal de focus volledig op het heden moeten: zaterdag om 16.00 uur wacht namelijk het belangrijke treffen met Amerika.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie