Oranje maakt ook in het buitenland geen grootse indruk: 'Maar dit gaat ze helpen'

Oranje maakt ook in het buitenland geen grootse indruk: 'Maar dit gaat ze helpen'

03-12-2022 12:15 Laatste update: 13:45
5

Het Nederlands elftal stond twaalf jaar geleden in de WK-finale tegen Spanje. Dat scenario zou zich nog kunnen herhalen in Qatar. Hoe staat La Roja ervoor en hoe wordt vanuit Spanje naar Oranje – en met name Frenkie de Jong en Memphis Depay - gekeken? VoetbalPrimeur spreekt met Ruairidh Barlow van Football España.

Oranje kwam de groepsfase op papier goed door. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal werd eerste, maar toch is er in eigen land kritiek op het inspiratieloze spel. Ook in het buitenland staat Oranje er niet al te best op. "Ze vallen me tegen, maar dat komt ook dankzij mijn hoge verwachtingen", begint Barlow. "Ik ben van Oranje aanvallend spel gewend met veel risico. Normaal gesproken vallen er veel goals in de wedstrijden die ze spelen, maar trekt Oranje vaak aan het langste eind. Nu spelen ze veel voorzichtiger en ik weet niet zeker of dat wel bij dit team past."

Toch denkt Barlow nog altijd dat Oranje een kanshebber is voor de wereldtitel. "Maar dat is niet gebaseerd op het spel van het Nederlands elftal, maar meer op wat andere teams tot nu toe hebben laten zien. Ik denk dat Brazilië en Argentinië vooraf favorieten waren, maar die twee landen hebben allebei hun problemen. Iets wat Oranje mogelijk helpt is dat ze nu tegen ambitieuzere teams komen te spelen waardoor er meer ruimte ontstaat. Dit kan de sleutel zijn tot Nederlands succes."

'Naast zijn goals laat Gakpo nog niet veel zien'
Bij Nederland is Cody Gakpo de uitblinker met drie goals. Naar verluidt houdt zelfs Real Madrid de PSV'er in de gaten, maar Barlow heeft zijn twijfels. "Zijn goals waren schitterend, maar daarbuiten heeft hij nog niet heel veel laten zien. Ik vind zelf Davy Klaassen een fijne speler om naar te kijken. Hij is slim en handig. Natuurlijk kijken we in Spanje veel naar De Jong. Hoewel ik niet vind dat hij geweldig is tot nu toe, ben ik wel onder de indruk van de verantwoordelijkheid die hij op zich neemt. Ik denk niet dat hij dit toernooi de beste speler van Oranje is, maar wel veruit de belangrijkste."

'Memphis zorgelijk voor Van Gaal'
Memphis ontbreekt in het lijstje. "Hij ziet er niet fit uit. Ik denk dat het zorgelijk is voor Van Gaal, die Memphis als zijn sleutelspeler zag. Ik denk niet dat hij dit toernooi alweer de oude kan worden. Hij heeft dit seizoen minder dan drie volledige wedstrijden gespeeld. Dat eist z’n tol." Daar ligt een probleem, vindt Barlow. "Als Nederland het WK wil winnen, moeten ze naast Gakpo wel iemand hebben die ook doelpunten maakt."

Xavi Simons
In Spanje kennen ze ook Xavi Simons nog goed van zijn tijd bij FC Barcelona. Dat de smaakmaker nog geen minuten heeft gemaakt, vindt Barlow verrassend. "Zijn vorm bij PSV zou hem meer minuten op moeten leveren. Ook omdat we gezien hebben dat Oranje bij vlagen moeite heeft om de defensie van de tegenstander kapot te spelen. Misschien was hij de 24ste speler op de lijst van Van Gaal, net voor de twee reservekeepers, en was de coach sowieso al niet van plan om veel gebruik van hem te maken. We herinneren ons altijd jonge spelers die veel indruk maken, maar de meeste jonge spelers krijgen niet veel kansen om indruk te maken op zo’n groot toernooi."

Spaanse elftal
Naast Oranje heeft Spanje zo zijn eigen zorgen, vertelt Barlow. De Zuid-Europeanen kropen donderdagavond door het oog van de naald. La Roja verloor van Japan en moest zelfs even vrezen voor uitschakeling, toen Duitsland op achterstand kwam tegen Costa Rica. "Spanje is voor mij niet de grote favoriet, maar ze maken deel uit van een groep landen die het toernooi zou kunnen winnen. We moeten afwachten hoe het met het vertrouwen gesteld is na wat er gebeurd is tegen Japan. Dit is een team dat van iedereen kan winnen, maar ook van iedereen kan verliezen op een slechte dag. Spanje heeft een team vol met kwaliteit, maar er lijken een aantal belangrijke schakels te ontbreken. Bondscoach Luis Enrique heeft laten zien dat hij twijfelt in de verdediging, waar Rodri nu vaak speelt. Álvaro Morata lijkt geen garantie meer voorin en Sergio Busquets wisselt goede wedstrijden af met mindere wedstrijden."

Herhaling van de WK-finale van 2010?
Als de WK-finale van 2010 zich herhaalt, dan acht Barlow Spanje opnieuw kansrijk tegen Oranje. "Ik denk dat Spanje de controle over het middenveld zal hebben en daar wordt denk ik het verschil gemaakt, omdat beide landen geen uitmuntende defensie en ook geen buitengewoon goede spits hebben." Barlow denkt dat beide teams ondertussen nog steeds wat zoekende zijn. "Veel teams worden pas gevormd na vier of vijf wedstrijden. Al met al denk ik dat Oranje veel meer druk voelt in een finale."