Oranje op rapport: 10 voor Dumfries, Aké fantastisch, twee onvoldoendes

03-12-2022 17:55 Laatste update: 04-12-2022 18:14
372

Het Nederlands elftal staat in de kwartfinale van het WK door een 3-1 zege op de Verenigde Staten. VoetbalPrimeur maakt rapport op van een zéér enerverende wedstrijd in het Khalifa International Stadium.

Andries Noppert - 7: alsof hij al jaren niet anders doet, zo stond Noppert ook tijdens zijn vierde WK-optreden onder de Oranje-lat. Hoogtepunt was zijn wereldredding na amper twee minuten. Nederland kan op hem vertrouwen.

Denzel Dumfries - 10: na drie waardeloze groepsduels is Dumfries op precies het goede moment los. En dat is een understatement van het jaar. De wingback was zijn gewicht in goud waard, gaf twee assists, voorkwam een zekere goal van de VS én maakte de 3-1.

Jurriën Timber - 7: zijn reserverol in de WK-ouverture tegen Senegal lijkt wat te hebben losgemaakt in Timber, die op het WK nog niet zo fel en gretig oogde als tegen de Verenigde Staten. Een dikke voldoende.

Virgil van Dijk - 6,5: de kapitein van het Nederlandse schip speelde een comfortabele wedstrijd, ondanks het feit dat de Verenigde Staten zoveel de bal had. Veel uitgelezen kansen gaf Oranje niet weg, mede door Van Dijks toedoen.

Nathan Aké - 8: weer een opvallend onopvallende wedstrijd van Aké, die Amerikaanse dreiging keer op keer wist in te dammen. De verdediger is bezig aan een perfect WK en kan zich opmaken voor Lionel Messi (of een Australiër).

Daley Blind - 6: eigenlijk verdiende hij al na drie minuten een wissel, want Christian Pulisic scoorde bijna doordat Blind stond te slapen. Later rechtte hij de rug en maakte hij uit het niets de 2-0. Maar bij de Amerikaanse goal viel Blind ook weer het nodige te verwijten.

Marten de Roon - 6: de Golfbreker van Bergamo speelde naar zijn mogelijkheden en dook bij de eerste Oranje-treffer zelfs op in de Amerikaanse zestien, maar na 45 minuten zat zijn wedstrijd er al op.

Frenkie de Jong - 6: "Frenkie had het liefst in zijn hotelkamer gezeten", zei NOS-analist Rafael van der Vaart in de rust. De reden: het spel van Oranje tegen Team USA was absoluut niet het spel van De Jong, die zelf ook niet zijn beste wedstrijd van dit WK speelde.

Davy Klaassen - 5: het was geen denderend optreden van Klaassen, zag ook de Oranje-staf. De Ajacied werd in de rust gewisseld, waarschijnlijk doordat hij steeds slordiger werd en niet bijster veel toevoegde aan het spel.

Cody Gakpo - 7: de man van de groepsfase kan ook de man van de knock-outfase worden. Gakpo scoorde voor het eerst niet, maar maakte toch het verschil met zijn acties, snelheid en kracht. Zelfs achterin: de PSV'er haalde kort na rust een bal van de lijn.

Memphis Depay - 7,5: Oranje heeft de beste versie van Memphis nodig om een gooi te kunnen doen naar de wereldtitel en dus was zijn doelpunt én goede spel heel erg goed nieuws. De smaakmaker heeft alleen nog Robin van Persie voor zich op de alltime topscorerslijst.

Invallers
Teun Koopmeiners - 6,5: viel bij de start van de tweede helft in voor De Roon en zorgde voor het nodige vuurwerk vanaf het Oranje-middenveld. Koopmeiners kreeg geel, scoorde bijna met een afstandsschot. Een stuk beter dan tegen Ecuador.

Steven Bergwijn - 5: viel bij de start van de tweede helft in voor Klaassen, kon opnieuw niet zijn stempel drukken en maakte veel te weinig gebruik van de geboden ruimte. In deze vorm vallen meer speelminuten voor Bergwijn eigenlijk niet te verklaren.

Xavi Simons - x: viel na 82 minuten in voor Memphis en kreeg daarmee loon naar werken, maar hij speelde te kort voor een beoordeling.
Wout Weghorst - x: viel na 93 minuten in voor Gakpo en speelde te kort voor een beoordeling.
Matthijs de Ligt - x: viel na 93 minuten in voor Aké en speelde te kort voor een beoordeling.