Wingbacks helpen 'Italiaans' Nederlands elftal tegen Amerika aan kwartfinaleplek

Wingbacks helpen 'Italiaans' Nederlands elftal tegen Amerika aan kwartfinaleplek

03-12-2022 17:52
206

Het Nederlands elftal is erin geslaagd de kwartfinales van het WK te bereiken. Hoewel Oranje op een atypische manier voor de dag kwam, trok de ploeg van Louis van Gaal tegen de Verenigde Staten dankzij de wingbacks aan het langste eind: 3-1.

Voor het eerst dit WK hield Van Gaal in zijn basisopstelling vast aan dezelfde elf namen. Marten de Roon speelde wederom naast Frenkie de Jong en Davy Klaassen was de aanvallende middenvelder. Team USA stichtte het eerste gevaar in het duel. Andries Noppert moest in actie komen als Christian Pulisic voor hem opduikt. Daley Blind hefte buitenspel op, waardoor het Nederlands elftal dicht bij een achterstand was.

De Verenigde Staten legde veel energie in het spel en dwong Oranje tot fouten. De eerste keer dat de ploeg van Van Gaal onder de druk uit wist te spelen, was het raak. Memphis Depay was het eindstation na een schitterende aanval, waar twintig passes aan vooraf gingen. De aanvalsleider kwam met zijn treffer op 43 doelpunten voor Oranje en staat daarmee los op de tweede plaats op de lijst van topscorers aller tijden van het Nederlands elftal.

Amerika had na de openingstreffer de bal. Van de ooit zo befaamde Hollandse School was zaterdagmiddag weinig terug te zien. Bijna op zijn Italiaans probeerde Oranje tot kansen te komen. Vlak voor rust zette de Verenigde Staten nog een keer aan, wat leidde tot een grote kans voor Timothy Weah. Wederom bleek Noppert een sta-in-de-weg. In de blessuretijd van het eerste bedrijf verdubbelde Oranje de marge. Daley Blind kon de bal binnenlopen na opnieuw een assist van Denzel Dumfries.

Van Gaal besloot in de rust De Roon en Klaassen in de kleedkamer te laten. Voor hen kwamen Teun Koopmeiners en Steven Bergwijn binnen de lijnen. Vijf minuten na rust was Team USA zeer dicht bij de aansluitingstreffer. Noppert leek geklopt door een inzet van Tim Ream, maar Gakpo haalde bal van de lijn. Aan de andere kant was Memphis op het uur dicht bij zijn tweede goal van de middag. 

Net toen Oranje het initiatief in handen kreeg, sloeg Amerika toe. Voormalig VVV-Venlo-speler Haji Wright verschalkte Noppert op zeer opmerkelijke wijze. Zenuwslopende minuten volgden voor Oranje, waarin Noppert nog een aantal keer reddend moest optreden. Dumfries maakte tien minuten voor tijd aan alle twijfel een einde: de rechtervleugelverdediger kreeg de bal na een voorzet van Blind op een presenteerblaadje en volleerde raak.

Daarmee was het verzet van Team USA gebroken. Van Gaal bracht Xavi Simons, die voor het eerst zijn opwachting in het Nederlands elftal maakte, voor Memphis in de slotminuten. De zege kwam niet meer in gevaar, waardoor Oranje op vrijdag 9 december tegen de winnaar van Argentinië - Australië aantreedt in de kwartfinale.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s