Oranje-conclusies: masterplan Van Gaal is Catenaccio-variant, Dumfries staat op

Oranje-conclusies: masterplan Van Gaal is Catenaccio-variant, Dumfries staat op

03-12-2022 18:55 Laatste update: 03-12-2022 18:55
63 Reacties
Author profile picture

Ruben Winkels

Het Nederlands elftal staat in de kwartfinale van het WK. De overwinning op de Verenigde Staten (3-1) zorgt voor genoeg stof tot napraten. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies.

Catenaccio van de Lage Landen
Geen totaalvoetbal, maar countervoetbal of zelfs Catenaccio: op een on-Nederlandse manier heeft Oranje de kwartfinale van het WK bereikt. Louis van Gaal liet zijn ploeg, die na één helft slechts 31 procent balbezit had, enorm inzakken en toeslaan in de counter. Is dat een 'masterplan', zoals vooraf werd aangekondigd? Misschien wel. Het levert in elk geval succes op. We horen bij de beste acht landen van de wereld.

Oranje-bevlieging levert record op
Het ging vooraf veel over de amusementswaarde. Die was niet bijster hoog in de groepswedstrijden tegen Senegal (2-0), Ecuador (1-1) en Qatar (2-0). En toen was er na tien minuten opeens een bevlieging, een staaltje hogeschoolvoetbal. Memphis Depay scoorde na een aanval over twintig (!) schijven. Nooit eerder was Oranje op het WK trefzeker na zoveel balcontacten. Het doelpunt was de 43ste van Memphis, waardoor hij alleen nog Robin van Persie voor zich heeft op de eeuwige topscorerslijst.

Dumfries is los, en hoe
Hij leek zijn broer naar Qatar te hebben gestuurd, maar tegen Team USA stond de échte Denzel Dumfries op. Met twee afgemeten voorzetten stelde hij zowel Memphis Depay als Daley Blind in staat om te scoren. Na rust ging Dumfries vrolijk door met stieren. Hij voorkwam een zekere tegengoal en tekende - als kers op de heerlijke taart - zelf voor de 3-1. De aangever: Daley Blind, de andere wingback. Van Gaal zal trots zijn.

Van Klaassen, naar Gakpo, naar Simons?
Davy Klaassen was in de groepsfase betrokken bij vier van de vijf Oranje-goals, maar schoot tekort tegen de Verenigde Staten en werd na 45 minuten gewisseld. Daardoor kreeg Memphis zijn zin, met invaller Steven Bergwijn naast zich en Cody Gakpo erachter. Het echte nieuws is echter de invalbeurt van Xavi Simons. Van Gaal doet nooit iets zonder reden en heeft voor de kwartfinale misschien wel grotere plannen met de tiener van PSV.

Nog zeven internationals zonder speeltijd
Over Simons gesproken: het toptalent maakte zijn WK-debuut, waardoor zeven van de 26 Oranje-internationals in Qatar nog wachten op hun eerste speelminuten. Van Gaal deed geen beroep op zijn twee reservekeepers Remko Pasveer en Justin Bijlow, verdedigers Stefan de Vrij, Jeremie Frimpong en Tyrell Malacia en aanvallers Noa Lang en Luuk de Jong.

Oranje ongeslagen
Het Nederlands elftal is nog steeds ongeslagen sinds de terugkeer van Van Gaal, ruim een jaar geleden. De teller staat nu op negentien opeenvolgende wedstrijden zonder verlies. De laatste keer dat het misging, was in de achtste finales van het EK tegen Tsjechië (0-2). Frank de Boer was toen nog bondscoach.

Next up: Australië of Argentinië
De spelers, de bondscoach en de begeleidende Oranje-staf vallen na de interviews en een massage in hun luie stoel, want om 20.00 uur begint de volgende tegenstander van het Nederlands elftal aan zijn achtste finale: Argentinië moet, Australië mag. Hoe het ook afloopt, richting de kwartfinale heeft Van Gaal twee dagen extra om zijn elftal te prepareren.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie