Giroud en Mbappé in de schijnwerpers bij overtuigende winst van Frankrijk op Polen

04-12-2022 17:57 Laatste update: 18:19
44

Frankrijk heeft zondag de kwartfinale van het WK in Qatar bereikt. De regerend wereldkampioen won met 3-1 van een stug spelend Polen. Een geweldige Kylian Mbappé en Frans topscorer Olivier Giroud stonden als doelpuntenmakers vol in de schijnwerpers. Robert Lewandowski mocht in de absolute slotseconden nog een penalty verzilveren.

Bij de Fransen zag Didier Deschamps weinig reden tot wisselen. In het laatste groepsduel met Tunesië werden er veel spelers opgesteld die normaal gesproken op de bank zitten, maar vergeleken met de opstelling van de eerste twee wedstrijden veranderde er weinig. Giroud begon daardoor als spits met Mbappé en Ousmane Dembélé naast zich. Bij Polen werd natuurlijk weer gekozen voor Lewandowski in de punt van de aanval. Ook Feyenoorder Sebastian Szymanski begon vanaf de aftrap.

In de openingsfase leek Frankrijk de wedstrijd onder controle te hebben. Gaande de eerste helft werd Polen alleen veel gevaarlijker dan de ploeg van Deschamps. De ploeg van captain Lewandowski kreeg een hoop kansen, maar de inzetten werden tot twee keer toe van de lijn gehaald. Aan de andere kant kreeg ook Frankrijk een enorme kans op de 1-0, maar die werd om zeep geholpen door Giroud.

Maar de Franse spits gaf niet op en ging door met zijn jacht naar een doelpunt. Vlak voor rust werden de gebeden van Giroud dan ook gehoord. Op aangeven van Mbappé kreeg de aanvalsleider in minuut 43 de bal en schoot hij kalm zijn 52e doelpunt voor de Fransen binnen. Door dit aantal gaat Giroud over Thierry Henry heen en is hij nu alleen de topscorer aller tijden van Frankrijk.

De tweede helft begon nagenoeg hetzelfde als de eerste. Frankrijk kwam goed uit de kleedkamer, maar na tien minuten spelen werd Polen weer een stuk sterker. Uiteindelijk kreeg de ploeg van Deschamps de controle over de wedstrijd, maar de tegenstander bleef op zoek gaan naar de gelijkmaker. Uiteindelijk bleek het onbegonnen werk, aangezien Mbappé na 75 minuten een eind maakte aan de Poolse hoop. Met een vlijmscherpe afronding maakte de Franse superster de 2-0 voor zijn thuisland. In de blessuretijd was Mbappé nog niet klaar met scoren. Door wederom een geweldige actie maakte de aanvaller ook nog de 3-0 voor de Fransen.

Polen kreeg in de absolute slotseconden nog een penalty door een handsbal van Dayot Upamecano. Lewandowski mocht de penalty nemen, maar miste de eerste inzet. Daarna bleek dat doelman Hugo LLoris te vroeg van zijn lijn was, waardoor de spits een nieuwe kans kreeg. Zijn tweede inzet ging er wel in, waardoor de eindstand op 3-1 kwam.

Door de overwinning op de Polen gaat Frankrijk door naar de kwartfinale. Daarin spelen ze tegen de winnaar van het duel tussen Engeland en Senegal. Mbappé is door zijn doelpunten nu topscorer van het WK met vijf goals in totaal. Cody Gakpo staat met drie doelpunten een plek achter de Fransman.