Engeland wint eenvoudig en wacht nu krachtmeting met Frankrijk

Engeland wint eenvoudig en wacht nu krachtmeting met Frankrijk

04-12-2022 21:53 Laatste update: 22:27
53

Engeland heeft zich eenvoudig geplaatst voor de kwartfinale van het WK. De ploeg van bondscoach Gareth Southgate was Senegal met 3-0 de baas en wacht nu een krachtmeting met regerend wereldkampioen Frankrijk.

In het Al Bayt Stadium in Al Khor begon Marcus Rashford op de bank bij Engeland, hoewel hij tegen Wales twee keer scoorde. Bondscoach Gareth Southgate koos voor Phil Foden en Bukayo Saka op de flanken. The Three Lions hadden in de openingsfase nog een licht overwicht, maar kansen leverde dat niet op. Na 23 minuten was Senegal zelfs heel dicht bij een treffer. Boulaye Dia schoot tegen John Stones, waarna Ismaila Sarr vanaf enkele meters over schoot.

Engeland kwam goed weg en mocht na ruim een halfuur ook doelman Jordan Pickford danken, die fraai redde op een inzet van Dia. De opponent van Oranje in de groepsfase mocht even dromen van een stunt, maar in de slotfase van de eerste helft was de vice-kampioen van Europa genadeloos. Na een snelle omschakeling kregen Harry Kane en Jude Bellingham de bal bij Jordan Henderson. De routinier schoof de bal binnen: 0-2. De uitblinkende Bellingham zette in blessuretijd nog een counter op en ditmaal was Kane het eindstation. Het was voor de Tottenham Hotspur-spits zijn eerste treffer dit WK.

Senegal voerde bij het begin van de tweede helft drie wissels door, maar het verzet van de Afrika Cup-winnaar was gebroken. Édouard Mendy liet zich bijna verrassen door een poging van afstand van Kane, maar kwam met de schrik vrij. Niet veel later was hij alsnog voor de derde keer geklopt. Saka kroop voor zijn man na een voorzet van Foden: 3-0. Senegal maakte een uitgebluste indruk en kwam nauwelijks meer in de buurt van het Engelse doel.

De zege van The Three Lions kwam geen moment meer in gevaar en spelers als Rashord, Jack Grealish, Mason Mount en Eric Dier kregen speeltijd. Kane kwam in de slotfase net te kort om zijn tweede te maken uit een voorzet van Rashford. Het mocht de pret niet drukken voor de Engelsen, die zich nu kunnen opmaken voor een krachtmeting met Frankrijk op zaterdag. Les Bleus rekenden eerder zondag af met Polen (3-1).