Nijland geeft inkijkje: 'Verbaasde me dat hij het eerst niet redde bij PSV'

Nijland geeft inkijkje: 'Verbaasde me dat hij het eerst niet redde bij PSV'

05-12-2022 17:17
11

Hans Nijland bewaart goede herinneringen aan Ritsu Doan. De oud-speler van FC Groningen en PSV schittert nu op het WK met Japan, terwijl Nijland nog heel goed weet hoe Doan zijn eerste stappen in het internationale voetbal zette.

Groningen pikte Doan, die nu bij SC Freiburg speelt, in de zomer van 2017 op huurbasis op uit Japan. De Trots van het Noorden besloot om de creatieveling uiteindelijk definitief in te lijven, voor 1,7 miljoen euro. In Japan werd hij zelfs even vergeleken met Lionel Messi. "Een vergelijking met Messi is natuurlijk onzin, maar ik snap het wel. De lengte, zijn linkerpoot, de slimheid en techniek, het komt zeker overeen", zegt Nijland tegen de NOS.

Toen de oud-directeur van FC Groningen voor het eerst sprak met Doan, bekroop met hetzelfde gevoel als in de eerste ontmoetingen met Luis Suárez en Dusan Tadic. "Binnen vijf minuten wist ik dat het goed zat. Ik houd van voetballers die anders zijn dan anders. Niet dat geijkte. Spelers die een beetje buiten de lijntjes kleuren. Die zich durven uit te spreken. Japanners zijn over het algemeen vrij beleefde en gesloten mensen. Dat is hij totaal niet."

Daarna maakte Doan een transfer naar PSV. Eerst kwam hij niet uit de verf in Eindhoven, maar tegen alle verwachtingen in ging het na een verhuurperiode beter. "Hoe hij met die moeilijke situatie omging, typeert hem echt", zegt Nijland. "Het verbaasde me overigens dat hij het in eerste instantie niet redde bij PSV. En ook bij Japan moet hij zich continu bewijzen, want hij is geen onbetwiste basisspeler. Ondanks zijn goals tegen Spanje en Duitsland."