Oranje wint spelersbattle van Argentinië en levert één speler meer af

Oranje wint spelersbattle van Argentinië en levert één speler meer af

07-12-2022 12:00 Laatste update: 08-12-2022 12:13
48

Het Nederlands elftal speelt vrijdag de absolute kraker tegen Argentinië in de kwartfinale van het WK. VoetbalPrimeur legt de beoogde basisteams langs de meetlat én stelt een gecombineerd elftal samen, nu La Albiceleste het 5-3-2 systeem van Oranje overweegt te spiegelen.

Andries Noppert – Emiliano Martínez: 0-1
Noppert is de grootste verrassing in het Nederlands elftal dit WK. De Toren van Joure doet het boven verwachting goed en heeft van alle keepers op het WK zelfs het beste reddingspercentage (88 procent). Dat zegt echter niet alles. Martínez kreeg – tot zijn eigen frustratie - in de eerste twee duels twee schoten om de oren, maar is nu uitgegroeid tot één van de beste doelmannen dit WK. Hij redde Argentinië onder meer in de slotminuut tegen Australië.

Martínez haalt soms wat rare capriolen uit, maar blinkt vooral uit met geweldige reddingen. Hij heeft bovendien wat meer ervaring op het hoogste niveau dan Noppert, die het eerste punt naar de Argentijnen ziet gaan.

Denzel Dumfries – Nahuel Molina: 1-1
De razendsnelle gelijkmaker van Oranje. Dumfries leek tijdens de groepsfase zijn broer naar Qatar hebben gestuurd, maar in de achtste finale tegen de Verenigde Staten kwam hij helemaal los. Met een doelpunt en twee assists bezorgde hij Nederland een plek in de kwartfinale. Als hij die lijn doortrekt, dan is hij een maatje te groot voor zijn Argentijnse tegenhanger.

Overigens is Molina ook 'gewoon' speler van een grote club als Atlético Madrid, maar bij La Albiceleste vertolkt hij vooral een dienstbare en onopvallende rol. Hij is geen hoogvlieger, zoals Dumfries bewezen heeft wel te kunnen zijn.

Jurriën Timber – Cristian Romero: 1-2
Timber nam de matige vorm van Ajax mee naar het Nederlands elftal. Niet voor niets koos Van Gaal in de eerste wedstrijd tegen Senegal voor Matthijs de Ligt. De Ajacied bleek echter beter geschikt voor het 5-3-2 systeem en inmiddels lijkt zijn vorm groeiende.  Hij oogde gretig tegen de VS en zal die lijn nu door willen trekken.

Romero is een beetje van hetzelfde laken een pak: ook hij liet steken vallen dit WK. Vooral in het eerste duel met Saudi-Arabië was hij niet bij de les. De Spurs-verdediger deed het echter uitstekend tegen Australië. Dat vond zelfs Lionel Messi, die stelde dat de 'indrukwekkende' Romero ook tot Man van de Wedstrijd uitgeroepen had kunnen worden. Het tweede Argentijnse punt.

Virgil van Dijk – Nicolás Otamendi: 2-2
Op voorhand zal er weinig discussie zijn geweest: de aanvoerder van Oranje tegen de routinier van Argentinië. Van Dijk is bezig aan een degelijk WK, zonder echt grootse indruk te maken. Niet voor niets pakte Marco van Basten hem stevig aan. Otamendi beleeft op zijn beurt een ijzersterk toernooi. De strijder van Benfica speelt verbazingwekkend goed en is een zekerheidje voor Lionel Scaloni.

Otamendi blijft tegelijkertijd een ietwat ongeleid projectiel en de kans op een rode kaart bestaat altijd. Van Dijk straalt meer rust uit en is de grote leider van Nederland. Daardoor wint Van Dijk deze battle, maar het verschil is kleiner dan velen verwacht zullen hebben.

Nathan Aké – Lisandro Martínez: 3-2
Aké is in korte tijd uitgegroeid van anonieme kracht tot steunpilaar in Oranje. De statistieken van de Manchester City-mandekker liegen er niet om. Zo is hij de snelste Nederlandse verdediger met een topsnelheid van 33,3 kilometer per uur, heeft hij de hoogste passzuiverheid (92,2 procent) en heeft hij de meeste geslaagde indribbelende acties in Qatar (46).

In Nederland kennen we Martínez nog uit zijn tijd bij Ajax. Ook bij het Manchester United van Erik ten Hag is hij een vaste waarde, maar bij Argentinië is dat opvallend genoeg niet het geval. Wel was hij met een cruciale ingreep belangrijk in de achtste finales. Hij heeft zijn plekje afgedwongen, maar de stille uitblinker van Oranje is hem de baas.

Daley Blind – Marcos Acuña: 4-2
Over de kwetsbaarheid van Daley Blind in verdedigend opzicht hoeven we het niet te hebben, dat verhaal is bekend. De 98-voudig international ligt al jaren onder een vergrootglas, maar kreeg in de achtste finale een enorme steun in de rug. Hij was trefzeker en gaf een assist tegen Team USA. Blind speelde sowieso een voortreffelijke wedstrijd.

Als Blind op deze weg verdergaat dan is hij nog steeds van waarde voor Oranje. Bij Argentinië staat er met Acuña een typische vleugelverdediger: snel, agressief en aanvallend ingesteld. Hij lijkt zich in balbezit echter geen raad te weten en is wel erg druistig. Wij zijn ietwat chauvinistisch en geven het punt aan Blind.

Marten de Roon – Enzo Fernández: 4-3
Het is bij Oranje stuivertje wisselen: Steven Berghuis, Teun Koopmeiners en De Roon mochten al naast De Jong beginnen. De golfbreker van Bergamo won uiteindelijk de slag, omdat hij zich in defensief opzicht de meest betrouwbare pion mag noemen. Daar is dan ook alles wel mee gezegd.

Hoe anders is dat voor Fernández. Eigenlijk is een vergelijking tussen Rodrigo de Paul en De Roon beter op zijn plaats, maar de Benfica-speler mag simpelweg niet ontbreken in het gecombineerde elftal. Hij speelde zich al in de kijker van de Europese topclubs en die interesse zal alleen maar toenemen. De 21-jarige middenvelder speelt geweldig en is één van de revelaties van het toernooi. Hij trekt het Argentijnse spel steeds meer naar zich toe.

Frenkie de Jong – Rodrigo de Paul: 5-3
Bij het Nederlands elftal moet heel veel van De Jong komen. De Barça-controleur haalt dit WK nog niet zijn top, maar doet het ook zeker niet slecht. De Paul kende matige optredens tegen Saudi-Arabië en Mexico, maar herstelde zich knap. Hij is de motor op het Argentijnse middenveld en wordt ook wel de 'bodyguard' van Messi genoemd.

De Paul vangt de klappen op, zodat de grote ster kan floreren. Daarmee is de Atlético-speler een belangrijke schakel in de ploeg van Scaloni, maar qua absolute kwaliteit legt hij het af tegen de vormgever van het Nederlands elftal.

Davy Klaassen – Alexis Mac Allister: 5-4
Als Klaassen niet scoort zie je hem niet, is de veel gehoorde kritiek. Met twee assists en een doelpunt drukte hij wel degelijk zijn stempel in de groepsfase, maar tegen de Amerikanen was hij vooral onzichtbaar en werd hij halverwege gewisseld. De nummer tien verliest deze battle van Mac Allister, die beduidend meer bijdraagt aan het spel van zijn ploeg.

De complete middenvelder sneeuwt een beetje onder bij de Argentijnse uitblinkers, maar is niet voor niets een steunpilaar bij Brighton. Daar is hij overigens ook de vaste penaltynemer.

Memphis Depay – Lionel Messi: 5-5
De afgelopen dagen werd meer dan eens de conclusie getrokken dat Nederland zonder Memphis geen wereldkampioen kan worden. Hij is de belangrijkste aanvaller voor Van Gaal, die hem steeds meer speelminuten gaf dit toernooi. Tegen Team USA opende Memphis de score en speelde hij een grote rol in de 3-1 zege.

Memphis groeit in het toernooi, maar dit is een oneerlijke strijd. Messi bezorgt iedereen slapeloze nachten, dus ook de defensie van Oranje. Op 35-jarige leeftijd is hij beter dan ooit bij Argentinië. Messi haalt een ongekend hoog niveau. Hij scoorde tot dusver drie keer, maar creëert nog zoveel meer. Alleen tegen Australië zag hij al hoe vier honderd procent kansen niet werden afgemaakt door zijn teamgenoten.

Cody Gakpo – Julián Álvarez: 6-5
Cody Gakpo is één van de ontdekkingen van het WK. De PSV'er kende een vliegende start en schoot Oranje naar de knock-outfase. Clubs van het kaliber Real Madrid, Bayern München en Manchester United zitten niet voor niets op het vinkentouw.

Gakpo bezorgt Oranje zodoende een nipte zege in deze spelersbattle, hoewel Álvarez zeker niet onderschat mag worden. De Manchester City-aanvaller scoorde in de laatste twee duels en heeft een goede klik met Messi, waardoor hij onder meer Lautaro Martínez op de bank houdt.

Conclusie
De mannen van Louis van Gaal winnen op papier nipt van Argentinië, maar ze zijn gewaarschuwd. Oranje kan leunen op een iets betere defensie en de wingbacks blinken precies op tijd uit. De Argentijnen winnen echter de slag op het middenveld en kunnen voorin een beroep doen op één van de beste spelers aller tijden…