Oranje 'hoog in aanzien' in Argentinië: 'Opponent die niet voor de poes is'

Oranje 'hoog in aanzien' in Argentinië: 'Opponent die niet voor de poes is'

09-12-2022 11:30 Laatste update: 08-12-2022 11:11
28

Argentinië is de lichte favoriet tegen het Nederlands elftal. Dat stelt David Endt, voormalig Ajax-teammanager en tegenwoordig de stem bij Zuid-Amerikaanse wedstrijden op ESPN. Toch ziet hij Oranje winnen, vanwege Louis van Gaal.

Vrijdag om 20.00 uur gaat het gebeuren: de kwartfinale tussen Nederland en Argentinië bepaalt welk land zich bij de laatste vier schaart op het WK. In het voetbalgekke Argentinië gaat het al dagen over niets anders. Van een 'superioriteitsgevoel' in het land is volgens Endt geen sprake. "Nederland staat ook in Zuid-Amerika hoog in aanzien", vertelt hij aan JUICHEN, de WK-podcast van VoetbalPrimeur.

'Hechter en sterker Argentinië'
"In de Argentijnse pers gaat het vooral over het spelconcept van Oranje, dat de traditionele aanvallende stijl heeft ingeruild voor betrouwbaarheid en zekerheid. Dat vinden ze heel bijzonder. Ik denk dat de twee ploegen gelijkwaardig zijn, met Lionel Messi als joker aan Argentijnse kant."

"Argentinië is hechter en wat sterker dan Nederland", vindt Endt. "Elke positie is heel stevig bezet, met goede jongens op de bank. We hebben bijvoorbeeld nog niks gezien van Paulo Dybala, wat toch een geniale speler is. Messi is natuurlijk de grote man en hij wordt ondersteund door een geweldig collectief met door de wol geverfde spelers."

Dat 'geweldige collectief' was er lange tijd niet bij Argentinië. "Messi ondermijnde het een beetje, want hij is een planeet op zich in het dat Argentijnse sterrenstelsel. Lang paste het niet bij elkaar, maar sinds anderhalf jaar staan de sterren wél goed. Nu zie ik blijdschap als Messi voor Argentinië voetbalt. Eerder was het een last, nu is het een lust."

'Oranje wint met 2-1 in de verlenging'
Hét hoogtepunt in de recente voetbalgeschiedenis van La Albiceleste: het winnen van de Copa América in 2021. "Het is een echt team, sommige jongens gaan met elkaar op vakantie", vertelt Endt. Het zijn allemaal heel positieve indicaties, dus Nederland kan zijn borst natmaken. Maar de Argentijnen weten ook wel dat ze een opponent treffen die niet voor de poes is."

Aan een voorspelling durft Endt zich wel te wagen. "Van Gaal is een goede vriend van me, die kan ik niet afvallen", lacht hij. "Ik denk dat Oranje na de verlenging met 2-1 wint. De verschillen zijn echt miniem."