Koeman: Als er nu iemand is die het verdient om dit WK te winnen, dan is Leo het

Koeman: "Als er nu iemand is die het verdient om dit WK te winnen, dan is Leo het"

16-12-2022 20:15
63

Ronald Koeman hoopt dat Lionel Messi zondag met de wereldbeker in zijn handen staat. De nieuwe bondscoach van Oranje bewaart geweldige herinneringen aan de tijd dat hij de Argentijn onder zijn hoede had bij FC Barcelona.

"Als er nu iemand is die het verdient om dit WK te winnen, dan is Leo het", aldus Koeman tegenover De Telegraaf. De trainer had Messi één jaar onder zijn hoede bij FC Barcelona. "Voor mij als coach was hij geweldig. Je ziet momenten waaruit blijkt dat hij de beste aller tijden is. Wat hij in de halve finale ook weer liet zien, grenst aan het onvoorstelbare. Zo beslissend, zo belangrijk voor zijn ploeg. Daarom vind ik het zo mooi voor hem dat hij nu weer de finale speelt. Ik weet dat hij al die jaren een enorme ambitie heeft om iets groots te winnen met Argentinië."

Wedden

Meer odds

Koeman beseft als geen ander dat de druk op de schouders van Messi immens groot is dit WK. "De druk is eigenlijk ongekend. Hij wordt gezien als de man die Argentinië wereldkampioen móet maken. Gebeurt het niet, dan krijgt hij ook kritiek. Dat is eigenlijk niet reëel."

"Leo is een natuurtalent", vervolgt Koeman. "Hij kent zijn lichaam zo goed en hij speelt zoveel wedstrijden per jaar, dat hij precies weet tot hoever hij kan gaan. Voor het oog kan hij wel eens even niet meedoen, maar dan wacht hij zijn momenten af, zoals bij de derde goal tegen de Kroaten. Dan zie je ineens hoe beslissend hij is en hoe hij een wedstrijd op slot kan gooien."

Ondanks dat boezemvriend Luis Suárez mede dankzij Koeman moest vertrekken bij Barcelona, onderhield de trainer een goede band met de vedette. "Hij was boos over wat er bij de club gebeurde en hoe alles was gelopen. Hij wilde weg. Maar dat stond los van mij. Naar mij toe heeft hij altijd respect getoond en ik had in dat seizoen goed contact met hem, ook één op één."