Kroatië verovert bronzen medaille, Marokko verzuimt WK te bekronen met prijs

17-12-2022 17:54 Laatste update: 18:01
114

Kroatië heeft zaterdagmiddag ten koste van Marokko de derde plek op het WK veiliggesteld: 2-1. Alle drie de doelpunten vielen in de eerste helft, die erg open, aanvallend en vermakelijk was. In de tweede helft namen beide landen, die bij vlagen uitgeput leken, behoorlijk veel gas terug.

Marokko, dat drie dagen terug in de halve finale met 2-0 onderuit ging tegen Frankrijk, begon zonder de geblesseerde Romain Saïss in de basis. Dat gemis werd al vrij snel duidelijk. Kroatië, dat startte met debutanten Josip Stanišić en Josip Šutal in de ploeg, begon ijzersterk.

Josko Gvardiol, de absolute defensieve uitblinker van Kroatië dit WK, kopte na zeven minuten spelen prachtig raak uit een ingestudeerde vrije trap. Twee minuten later kwam Marokko alweer op gelijke hoogte. Achraf Dari kon van dichtbij binnen knikken uit een voorzet van Hakim Ziyech

Beide landen maakten de eerste helft een onbevangen indruk en creëerde een aantal prima kansen. De 2-1 viel echter pas vier minuten voor rust. Mislav Orsic kreeg de bal op links en schoot met binnenkant voet prachtig raak achter Marokko-doelman Yassine Bounou.

Na rust ebde de krachten bij zowel Marokko als Kroatië langzaam weg. Het veldspel werd slordiger en echte kansen werden er, tot de slotfase, niet meer  gecreëerd. Youssef En-Nesyri kreeg na 75 minuten nog een grote mogelijkheid, maar stuitte van dichtbij op Livakovic. De Kroaten trokken de overwinning uiteindelijk zonder al te veel moeite over de streep, en nemen net als op het WK in 1998 de bronzen medaille mee naar huis. Marokko, dat in de laatste minuut via En-Nesyri nog heel dichtbij de 2-2 kwam, eindigt als vierde.