Feyenoord-vertrekkers: man van recordtransfer kwakkelt, Aursnes succesverhaal

Feyenoord-vertrekkers: man van recordtransfer kwakkelt, Aursnes succesverhaal

23-12-2022 11:00
37

Feyenoord, Ajax en PSV kregen afgelopen zomer allen te maken met de nodige wijzigingen in de selectie. Hoe doen de vertrekkers het in het eerste halfjaar bij hun nieuwe club? VoetbalPrimeur zoekt het uit, met vandaag deel één: koploper Feyenoord.

Definitief vertrokken Feyenoorders

Wedden

Meer odds

Luis Sinisterra (Leeds United - 25 miljoen euro)
Sinisterra stootte Dirk Kuyt afgelopen zomer van de troon en werd de duurst uitgaande transfer aller tijden voor Feyenoord. De 23-jarige Colombiaan heeft zijn topvorm op Elland Road nog niet gevonden, al komt dat ook door een voetblessure. In zestien Premier League-speelrondes deed Sinisterra negen keer mee, waarvan zes als basisspeler. Zijn eerste doelpunt in Engeland maakt hij op 30 augustus tegen Everton (1-1). De teller blijft vooralsnog steken op twee treffers.

Totaal gespeelde wedstrijden (minuten): 10 (518)
Doelpunten: 3
Assists: 1
Huidige plaats op de ranglijst: 15

Tyrell Malacia (Manchester United - 15 miljoen euro)
In Manchester was Malacia de eerste zomeraankoop van Erik ten Hag. Nadat United de eerste twee competitieduels verloor, kreeg de linksback de voorkeur boven Luke Shaw. In de topwedstrijden tegen Liverpool en Arsenal oogstte Malacia lof, op 2 oktober maakte hij tegen Manchester City een mindere beurt, waarna hij uit de basiself verdween. In de Europa League kwam de vleugelverdediger in vijf van de zes groepswedstrijden in actie.

Totaal gespeelde wedstrijden (minuten): 16 (1.110)
Doelpunten: 0
Assists: 0
Huidige plaats op de ranglijst: 5

Marcos Senesi (AFC Bournemouth - 15 miljoen euro)
De 25-jarige Senesi kende een lastig begin in Engeland. Met de Argentijn in de basis verloor Bournemouth de eerste drie competitiewedstrijden van Manchester City (4-0) en Arsenal (0-3), waarna Liverpool een mokerslag uitdeelde (9-0). Senesi moest de stroeve start bekopen met een reserverol, al knokte hij zich knap terug. Na drie duels op de bank dwong de centrumverdediger weer een basisplaats af en die gaf hij niet meer uit handen. Bournemouth is als hekkensluiter opgeklommen naar de veertiende plek.

Totaal gespeelde wedstrijden (minuten): 14 (1.099)
Doelpunten: 0
Assists: 0
Huidige plaats op de ranglijst: 14

Fredrik Aursnes (Benfica - 13 miljoen euro)
Van alle Feyenoord-vertrekkers is Aursnes het grootste succesverhaal. Moeiteloos speelde hij zich in het elftal van voormalig PSV-trainer Roger Schmidt. De Duitser gebruikt Aursnes als controleur en linkermiddenvelder. In die rol maakte hij in de Champions League indruk tegen Juventus (4-3). Benfica is op kampioenskoers met nog geen enkele competitienederlaag, terwijl het in een poule met Paris Saint-Germain, Juventus en Maccabi Haifa als groepswinnaar de achtste finales bereikte.

Totaal gespeelde wedstrijden (minuten): 16 (876)
Doelpunten: 0
Assists: 1
Huidige plaats op de ranglijst: 1

Bryan Linssen (Urawa Red Diamonds - 1,3 miljoen euro)
Het eerste buitenlandse avontuur van Linssen heeft nog niet uitgepakt zoals gehoopt. Vrijwel direct na zijn komst liep hij een hamstringblessure op, die hem anderhalve maand aan de kant hield. Na in drie wedstrijden in actie te zijn gekomen, ontbrak de aanvaller in de laatste twee competitieduels van het seizoen. Het nieuwe J1 League-seizoen start op 18 februari. Tot die tijd moet Linssen het in de voorbereiding met oefenwedstrijden doen.

Totaal gespeelde wedstrijden (minuten): 3 (159)
Doelpunten: 0
Assists: 1
Huidige plaats op de ranglijst: 9 (einde seizoen)

Jens Toornstra (FC Utrecht - transfervrij)
Toornstra verruilde Feyenoord na acht seizoenen voor zijn oude club FC Utrecht. De 33-jarige middenvelder werd meteen een vaste waarde in het elftal van de inmiddels ontslagen Henk Fraser. Waar hij in De Kuip vooral gebruikt werd als aanvallende middenvelder of zelfs rechtsbuiten, is hij in Utrecht omgeturnd tot defensieve middenvelder. Goals maken en assists geven is niet langer een van zijn belangrijkste taken.

Totaal aantal gespeelde wedstrijden (minuten): 10 (821)
Doelpunten: 0
Assists: 2
Huidige plaats op de ranglijst: 7

Philippe Sandler (NEC - transfervrij)
Mede door blessureleed speelde Sandler slechts twee officiële wedstrijden voor Feyenoord. Bij NEC kwam de centrumverdediger dan ook binnen met een flinke achterstand, waardoor hij pas op 23 oktober zijn eerste minuten in de competitie maakte. In dat duel, tegen Go Ahead Eagles, was hij direct van waarde, door in de slotfase een punt veilig te stellen. Sindsdien is Sandler basisspeler en won hij voor de WK-break van SC Cambuur (0-1) en RKC Waalwijk (6-1).

Totaal gespeelde wedstrijden (minuten): 5 (268)
Doelpunten: 1
Assists: 0
Huidige plaats op de ranglijst: 9

Achraf El Bouchataoui (KMSK Deinze - transfervrij)
El Bouchataoui doorliep de jeugdopleiding van Feyenoord en speelde vijf wedstrijden in de hoofdmacht, maar had geen uitzicht op speeltijd onder Arne Slot. De 22-jarige middenvelder vertrok naar het tweede niveau van België, waar hij pendelt tussen de basis en bank. In elf van de achttien gespeelde duels kwam hij in actie, waarvan zes als basisspeler.

Totaal gespeelde wedstrijden (minuten): 11 (476)
Doelpunten: 0
Assists: 2
Huidige plaats op de ranglijst: 8

Jorrit Hendrix (Fortuna Düsseldorf - was verhuurd aan Spartak Moskou)
In Rotterdam gold Hendrix in januari 2022 als breedteversterking. Veel speelde hij niet bij Feyenoord en Spartak bereikte een akkoord met Fortuna Düsseldorf, dat uitkomt in de 2. Bundesliga. In Duitsland komt Hendrix, los van een binnenbandblessure die hem twee weken aan de kant hield, veelvuldig in actie. De laatste drie wedstrijden voor de winterstop maakte hij vol. In de tweede seizoenshelft mag Hendrix nog stiekem hopen op promotie. Het gat met nummer drie Heidenheim bedraagt zeven punten.

Totaal gespeelde wedstrijden (minuten): 12 (739)
Doelpunten: 0
Assists: 1
Huidige plaats op de ranglijst: 7

Cole Bassett (Colorado Rapids, was verhuurd aan Fortuna Sittard)
Bassett verliet de Verenigde Staten in januari 2022 voor Europa, maar is binnen een jaar weer terug in zijn vaderland. Bij Feyenoord kwam de aanvallende middenvelder tot slechts 88 minuten, terwijl hij bij Fortuna vrijwel uitsluitend als invaller werd gebruikt. In onderling overleg met Colorado Rapids keert Bassett eerder dan gepland terug naar Amerika.

Totaal gespeelde wedstrijden (minuten): 11 (264)
Doelpunten: 1
Assists: 0
Huidige plaats op de ranglijst: 12

Huurlingen

Naoufal Bannis (FC Eindhoven)
Totaal gespeelde wedstrijden (minuten): 15 (943)
Doelpunten: 5
Assists: 1
Huidige plaats op de ranglijst: 4

Mark Diemers (FC Emmen)
Totaal gespeelde wedstrijden (minuten): 14 (1.194)
Doelpunten: 1
Assists: 1
Huidige plaats op de ranglijst: 16

Thijs Jansen (TOP Oss)
Totaal gespeelde wedstrijden (minuten): 15 (1.350)
Tegendoelpunten: 27
Clean sheets: 3
Huidige plaats op de ranglijst: 19

Denzel Hall (ADO Den Haag)
Totaal gespeelde wedstrijden (minuten): 16 (1.319)
Doelpunten: 1
Assists: 0
Huidige plaats op de ranglijst: 18

Róbert Bozeník (Boavista)
Totaal gespeelde wedstrijden (minuten): 13 (780)
Doelpunten: 1
Assists: 0
Huidige plaats op de ranglijst: 11

Christian Conteh (Dynamo Dresden)
Totaal gespeelde wedstrijden (minuten): 9 (531)
Doelpunten: 1
Assists: 2
Huidige plaats op de ranglijst: 9 (3. Liga)

Ramon Hendriks (FC Utrecht)
Is door een kruisbandblessure nog niet in actie gekomen voor FC Utrecht.