Franken heeft geen spijt: 'Geslagen, bespuugd en voor 'kankerneger' uitgemaakt'

Franken heeft geen spijt: 'Geslagen, bespuugd en voor 'kankerneger' uitgemaakt'

24-12-2022 12:44
82

Giovanni Franken blikt terug op zijn woede-uitbarsting richting een ADO Den Haag-supporter. De 43-jarige oefenmeester heeft geen spijt van zijn actie tijdens de play-off-finale tegen Excelsior afgelopen seizoen, maar kreeg veel te verduren.

Franken bijt in gesprek met het Algemeen Dagblad van zich af. "Net daarvoor was ik op het veld van achteren door hem geslagen, bespuugd en voor ‘kankerneger’ uitgemaakt", zegt hij over de man die hem aanviel. "Toen zag ik hem later daar op de tribune staan. Een paar meter daarachter zaten mijn kinderen. Ik ben een Rotterdamse jongen, opgegroeid in de Milinxbuurt. Daar kom je voor je geliefden op. Dat is wat ik heb gedaan en daar heb ik geen spijt van."

"Hij stond zo dicht bij mijn kinderen, dat ik bang was dat hij ze iets aan ging doen. Ik schreeuwde naar hem dat hij van ze af moest blijven", vervolgt Franken, die heel Nederland over zich heen zag vallen. "In allerlei media en praatprogramma’s werd ik afgemaakt. Ik stond voor het duel bekend als een tactische, kundige, passievolle trainer maar erna was ik ineens een debiel. Ik ben academisch geschoold en niet achterlijk, hè. Wat hadden anderen gedaan in mijn situatie, als iemand zo aan je kinderen komt? Als vader bescherm je je kinderen."

Niet voor niets sprak de aanklager betaald voetbal hem vrij na een onderzoek, maar voor Franken kwam dat te laat. "Want mensen hadden al een oordeel over me. Ik had bijvoorbeeld een aanbieding om in het seizoen erop als assistent-trainer bij een Eredivisie-club te tekenen. Maar naar aanleiding van mijn gedrag tegen Excelsior werd die aanbieding ingetrokken. Zo ver ging het."

Franken vreesde even voor zijn carrière. Het was bovendien een teleurstelling dat hij bij ADO niet welkom was in de technische staf van de nieuwe trainer Dirk Kuyt. Dat de spelers in november aangaven dat ze hem graag zien terugkomen bij het eerste elftal, deed hem daarom veel. "Wat ik dankzij die boodschap van de spelers zeker weet, is dat ik na dit seizoen, hopelijk met mijn UEFA Pro-diploma op zak, toe ben aan een volgende uitdaging."