'Gravenberch was de allerjongste, maar hij was de Johan Cruijff van de zaal'

'Gravenberch was de allerjongste, maar hij was de Johan Cruijff van de zaal'

25-12-2022 12:55
34

Ryan Gravenberch was op vierjarige leeftijd 'de Johan Cruijff van de zaal' in de Amsterdamse wijk IJburg. Dat vertellen de ouders van de middenvelder, die inmiddels actief is bij Bayern München.

In gesprek met ELF Voetbal blikken de vader en moeder van Gravenberch terug op de jeugd van de Oranje-international. Op vierjarige leeftijd begon hun zoon met voetballen, vlak na een verhuizing naar IJburg. "Wij behoorden tot de eerste bewoners van IJburg. Het was een grote bouwput toen we ons vestigden. Een voetbalclub was er nog niet", begint de vader van Gravenberch, Ryan senior.

"Plannen daarvoor lagen er wel. Marco Medik nam het initiatief de jongste jeugd te trainen en op zijn vierde rende Ryan op IJburg in de zaal rond. Met twee voetballende broers rolde hij er zo in. Hij was de Johan Cruijff van de zaal. Ook al was hij de allerjongste. Dat maakte niet uit. Hij passeerde iedereen."

Op zijn achtste werd Gravenberch al gescout door Ajax, waar hij uiteindelijk doorbrak in het eerste elftal. Na twee seizoenen als basisspeler vertrok de Amsterdammer afgelopen zomer naar Bayern. In München zit Gravenberch vaker op de bank dan hem lief is.