Alles over Gerónimo Rulli, wereldkampioen en hét keepersdoelwit van Ajax

Alles over Gerónimo Rulli, wereldkampioen en hét keepersdoelwit van Ajax

05-01-2023 19:00 Laatste update: 04-01-2023 09:42
42

De kans bestaat dat Gerómino Rulli de nieuwe doelman van Ajax wordt. Rond is het nog niet, maar de interesse uit Amsterdam is serieus. Wie is de ervaren Argentijn van Villarreal, die twee weken geleden wereldkampioen werd?

Kort voor de kerstperiode lekte uit dat Ajax in de markt is voor Rulli. De Amsterdammers zijn op zoek naar een nieuwe doelman. Remko Pasveer keepte in de eerste seizoenshelft en kreeg alleen al in de Eredivisie zeventien goals om zijn oren. Maarten Stekelenburg - inmiddels 40 - en Jay Gorter - op de nominatie voor verhuur - zijn de huidige stand-ins.

Wie wordt de nieuwe doelman van Ajax?

Meteen na het WK ontplofte de geruchtenvulkaan in Amsterdam: wie wordt de nieuwe keeper van Ajax? De namen die voorbijkwamen: Andries Noppert (sc Heerenveen), David Raya (Brentford FC), Mark Flekken (SC Freiburg), Alexander Nübel (Bayern München, verhuurd aan AS Monaco), Altay Bayindir (Fenerbahçe) en Dominik Livakovic (Dinamo Zagreb).

Op dit moment lijkt het echter de kant van Gero Rulli op te gaan. De Amsterdammers zijn op zoek naar een doelman waar ze jaren op kunnen bouwen.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Gero Rulli (@gerorulli)

Wat voor carrière heeft Rulli tot nu toe gehad?

Rulli werd geboren in het Argentijnse La Plata en doorliep de jeugdopleiding van grootmacht Estudiantes. Op 22-jarige leeftijd lijfde Deportivo Maldonado hem in. Een wedstrijd speelde hij nooit voor de Uruguayaanse club: Maldonado kocht slechts zijn transferrechten.

Rulli vertrok al snel naar op huurbasis naar Real Sociedad, waar hij in 2016 een toptransfer naar Manchester City verdiende. Ook in Engeland was hij slechts handelswaar: in de seizoenen die volgden bleef Rulli onder de lat staan bij Sociedad.

Omdat hij in San Sebastián op tweede plan belandde, koos Rulli in 2019 eieren voor zijn geld met een huurtransfer naar Ligue 1-club Montpellier. Aan het einde van het seizoen lijfde Villarreal - zijn huidige werkgever - hem in.

In zijn debuutseizoen veroverde Rulli meteen een heldenstatus. Villarreal won de Europa League door in de eindstrijd af te rekenen met Manchester United - met dank aan de Argentijn. In een krankzinnige penaltyserie schoot Rulli de twintigste pingel raakt en stopte hij de 21ste, genomen door David de Gea.

Wat is Rulli voor type keeper en hoe doet hij het dit seizoen?

Rulli is rechtsbenige doelman met meevoetballende kwaliteiten. Door zijn leeftijd (30) kan de 1,89 meter lange Argentijn in principe nog jarenlang mee als keeper. Zijn contract loopt nog anderhalf jaar door en zijn marktwaarde wordt op Transfermarkt geschat op 10 miljoen euro.

Dit seizoen hield Rulli in zeven van de veertien wedstrijden de nul. Met hem onder de lat kreeg Villarreal, de nummer zeven van La Liga, pas tien doelpunten om de oren. In de laatste wedstrijd van El Submarino Amarillo (2-1 zege op Valencia) werd Rulli vervangen door Pepe Reina.

Rulli ging met Argentinië mee naar het WK en werd als stand-in van Emiliano Martínez wereldkampioen, overigens zonder een minuut te spelen.

De grote vraag is nu of Ajax erin slaagt Rulli te contracteren. Vorige week zei de hoofdrolspeler niet meer dan absoluut nodig. "Ik ben niet echt goed op de hoogte van de huidige situatie", liet hij weten op een persconferentie. "Het is een beslissing van de club, aangezien ik nog een contract heb. Ik ben gelukkig hier."