Feyenoord glijdt uit bij FC Utrecht, maar blijft wel koploper

08-01-2023 14:20
256

Feyenoord heeft uit bij FC Utrecht ternauwernood een nederlaag voorkomen. Het stond lang op een 1-0 achterstand in de Galgenwaard, maar vlak voor tijd stelde Alireza Jahanbakhsh een punt veilig.

Feyenoord-trainer Arne Slot moest door de blessures van Quinten Timber en Gernot Trauner een lastige puzzel leggen. Jacob Rasmussen verving Trauner en Lutsharel Geertruida was op 'zes' de vervanger van Timber. Ook Igor Paixao en Danilo begonnen in de basis. Bij FC Utrecht, waar Michael Silberbauer voor het eerst op de bank zat als hoofdtrainerspeelde oud-Feyenoorder Jens Toornstra.

Het ging in de eerste helft al na drie minuten mis voor Feyenoord. Na een mooie aanval kon uitgerekend Toornstra al snel binnentikken, nadat een voorzet van Sander van de Streek via Bas Dost bij hem terecht was gekomen. De thuisploeg had de wedstrijd daarna onder controle, al kwam Danilo nog met een grote kans. De Braziliaan van Feyenoord zag een inzet op de lat belanden.

Het moest beter voor Feyenoord in de tweede helft en dat probeerde het ook. De dokter van de Rotterdammers kreeg wel nog meer kopzorgen, toen Rasmussen geblesseerd op het veld lag. Het leek uiteindelijk wel mee te vallen, maar tien minuten later werd hij toch gewisseld voor Mats Wieffer. Sebastian Szymanski kreeg in de tweede helft nog de grootste kans op de gelijkmaker. De Pool stond dichtbij het doel, maar zijn inzet ging over.

Hoewel Feyenoord in de slotfase moeite had om het Utrecht echt lastig te maken, viel de gelijkmaker alsnog toen Jahanbakhsh een minuut voor tijd de 1-1 tegen de touwen poeierde. Een punt leek veiliggesteld, maar de Iraniër gaf vrijwel meteen aan dat er meer in het vat zit. Gezien de tien minuten blessuretijd, vanwege de blessure van Tasos Douvikas, waren daar ook alle kansen voor.

In de blessuretijd volgde een potje vechtvoetbal waarbij beide ploegen hun kans roken. Feyenoord proefde dat er meer inzat dan slechts een punt, Utrecht hoopte vooral op de counter toe te slaan. Vasilis Barkas voorkwam na 96 minuten nog de 1-2 van Orkun Kökcü, terwijl Justin Bijlow zich onderscheidde door een kans van Douvikas onschadelijk te maken. Met nog een minuut op de klok leek het geluk de kant van Feyenoord op te vallen toen Santiago Giménez de bal achter Barkas kopte, maar de Mexicaan werd vanwege buitenspel teruggefloten.

FC Utrecht laat na om over nummer zes Sparta heen te klimmen, maar komt wel in punten gelijk met de Kasteelclub. Ajax kan koploper Feyenoord tot op één punt naderen.