FIFA maakt nominaties Best Award bekend: Messi favoriet, Marokkanen ook in race

FIFA maakt nominaties Best Award bekend: Messi favoriet, Marokkanen ook in race

12-01-2023 17:20
20

De FIFA heeft donderdag de genomineerden voor The Best-awards bekendgemaakt. Marokko wordt beloond voor een ijzersterk WK, terwijl Nederlandse spelers en trainers ontbreken.

Robert Lewandowski maakt nog kans om de titel FIFA Men's Player voor het derde jaar op rij te winnen. De Pool behoort tot de veertien geselecteerden, net als onder anderen wereldkampioen Lionel Messi. Zijn Argentijnse landgenoot Julian Álvarez staat ook op de lijst. Kylian Mbappé is een andere blikvanger. Karim Benzema ontbrak op het WK, maar maakt ook kans op de prijs. Hij won eerder al de Gouden Bal.

Met Achraf Hakimi levert ook Marokko een kandidaat af. De vleugelverdediger wordt beloond voor het ijzersterke WK van de Leeuwen van de Atlas, die de grote verrassing waren in Qatar en uiteindelijk tot de halve finale reikten. 

Daar kan Walid Regragui eveneens de vruchten van plukken. De Marokkaanse bondscoach strijdt met Lionel Scaloni van wereldkampioen Argentinië, Didier Deschamps van WK-finalist Frankrijk, Champions League-winnaar Carlo Ancelotti (Real Madrid) en Pep Guardiola (Manchester City) om de titel Trainer van het Jaar.

Alisson Becker (Brazilië/Liverpool), Yassine Bounou (Sevilla/Marokko), Thibaut Courtois (Real Madrid/België), Ederson (Manchester City/Brazilië) en de veelbesproken Argentijn Emiliano Martínez zijn in de race voor de prijs van beste keeper.

De FIFA benadrukt dat niet alleen het seizoen 2021/'22, maar de periode tot en met het WK in Qatar meetelt. Stemmen kan tot 3 februari.

Miedema
Bij de vrouwen zijn er wel Nederlandse kanshebbers. Vivianne Miedema maakt kans op de eretitel van Speelster van het Jaar. Sarina Wiegman, die aan het roer staat bij de Engelse vrouwenploeg, kan worden gekozen tot Trainer van het Jaar.