Barça met de schrik vrij: Catalanen treffen Real Madrid in finale Super Cup

Barça met de schrik vrij: Catalanen treffen Real Madrid in finale Super Cup

12-01-2023 22:48
9

FC Barcelona neemt het op tegen Real Madrid in de finale van de Spaanse Super Cup. De ploeg van coach Xavi wist in 120 enerverende minuten niet af te rekenen met Real Betis, maar nam de strafschoppen uiteindelijk beter.

Memphis Depay behoorde ondanks de geruchten over een transfer naar Atlético Madrid tot de wedstrijdselectie, maar nam op de bank plaats. Frenkie de Jong verscheen wel aan de aftrap. Barça nam het initiatief, maar kwam niet verder dan wat kleine kansjes. Aan de andere kant haalden de Catalanen opgelucht adem na een fout van Jules Koundé, die de bal veel te kort terugspeelde op Marc-André ter Stegen. Fekir onderchepte, maar Ronald Araújo hield hem van scoren.

Een minuut later leek het aan de andere kant raak te zijn voor Barça. Pedri tikte een voorzet van Raphinha binnen, maar de VAR constateerde dat de Braziliaan nipt buitenspel stond. De Catalanen hadden veel de bal en voerden de druk op, maar kwamen aan de andere kant nogmaals tot twee keer toe goed weg. Eerst redde Ter Stegen knap op een kopbal van Pezzella en vervolgens verijdelde Sergi Roberto een schot van Rodri. 

Vijf minuten voor rust kreeg Barça dan toch loon naar werken. Na een mooie actie van Ousmane Dembélé werkte Robert Lewandowski in twee instanties binnen. De voorsprong was niet onverdiend, maar Betis bleef gevaarlijk. Zo moest Ter Stegen nog een dubbele redding verrichten op pogingen van Rodri en Luiz Henrique. 

In de tweede helft verzuimden Lewandowski en Raphinha al snel om de score uit te breiden en daardoor bleef Betis hoop houden. De Andalusiërs kropen uit hun schulp en bezorgden Barça steeds meer problemen. Xavi wisselde onder meer De Jong voor Sergio Busquets, maar de Catalanen wisten de controle niet te herwinnen. Hoewel Raphinha nog wel een goede kans kreeg, stond het na 77 minuten weer gelijk. Fekir schoot raak op aangeven van Luiz Henrique: 1-1.

Beide ploegen gingen op zoek naar de winnende goal en waren dicht bij succes. Zo zag Lewandowski een tweede treffer afgekeurd, omdat hij minimaal buitenspel stond. In de verlenging leek invaller Ansu Fati voor opluchting te zorgen met een fraaie volley, maar na honderd minuten was de 2-2 van Loren Moren nog handiger. Hij verschalkte Ter Stegen met een hakbal. 

In het restant vloeiden de krachten weg, waardoor strafschoppen, net als een dag eerder bij Real Madrid - Valencia, de beslissing moest brengen. Andrés Guardado kon niet meer aanleggen, want hij kreeg een tweede gele kaart voor een tackle op Fati. Ter Stegen groeide in de penaltyserie uit tot de held: hij stopte de inzetten van Juanmi en William Carvalho. Pedri maakte vervolgens de winnende.

El Clásico tussen Barcelona en Real Madrid wordt zondagavond gespeeld.