Enorme stunt: FC Groningen uitgeschakeld door amateurs op bizarre bekeravond

12-01-2023 21:58 Laatste update: 22:05
212

FC Groningen is donderdagavond in de tweede ronde van de KNVB Beker uitgeschakeld door SV Spakenburg. De nummer zeven van de Tweede Divisie scoorde drie keer, gaf de voorsprong in de slotfase nog bijna weg, maar hield stand: 2-3.

Groningen begon dramatisch aan 2023 met een nederlaag bij Excelsior en tegen Spakenburg verliep het niet veel beter voor de ploeg van de doorgeschoven assistent-trainer Dennis van der Ree. Na tien minuten werd het 0-1: een voorzet van Youri Koelewijn werd door niemand aangeraakt en plofte achter doelman Michael Verrips in de lange hoek.

Het ging van kwaad tot erger voor Groningen, dat nog voor rust op een ruimere achterstand kwam. Floris van der Linden ramde vanaf de penaltystip de 0-2 binnen. Het leek niet erger te kunnen in De Euroborg, waar de supporters 'schaam je kapot' scandeerden, maar in de tweede helft werd het zelfs 0-3 door opnieuw een rake strafschop van Van der Linden.

Het onthutsende FC Groningen beleefde de overtreffende trap van een rampzalige bekeravond en het werd nog vervelender, omdat scheidsrechter Danny Makkelie de wedstrijd moest stilleggen. Een speler van Spakenburg werd geraakt door een voorwerp dat vanaf de tribune werd gegooid.

Wat volgde was een bloedstollende slotfase, waarin de thuisploeg toch nog een comeback ontketende. Verder dan twee doelpunten van Damil Dankerlui kwam Groningen echter niet, waardoor de bizarre bekeravond - na acht minuten blessuretijd - eindigde met uitschakeling voor de eredivisionist.

FC Utrecht wint wel
Voor de andere eredivisionist die om 20.00 uur aftrapte, FC Utrecht, was er geen vuiltje aan de lucht tegen Blauw Geel '38. Sander van de Streek opende na twee minuten de score en Jens Toornstra en Tasos Douvikas maakten er nog voor rust 0-2 en 0-3 van. In de tweede helft redde Ben van de Nieuwenhof de eer voor de club uit Veghel.