Sparta wint Rotterdamse derby door late treffer van Kitolano

14-01-2023 22:54 Laatste update: 23:22
31

Sparta heeft de Rotterdamse derby tegen Excelsior in zijn voordeel beslist. Door een laat doelpunt van Joshua Kitolano kon de ploeg van trainer Maurice Steijn juichen voor eigen publiek: 1-0.

Excelsior kon vertrouwen putten uit het feit dat het de laatste twaalf burenruzies met Sparta niet had verloren. De eerste kans op Het Kasteel was ook voor de Kralingers. Marouan Azarkan leek plots oog-in-oog met doelman Nick Olij te staan, maar hij nam de bal niet goed aan. Na een klein halfuur deed ook Sparta van zich spreken. Koki Saito brak door en gaf voor op Tobias Lauritsen, die in de handen van Stijn van Gassel kopte.

De grootste kans in de eerste helft was evenwel voor Excelsior. Op slag van rust probeerde Kenzo Goudmijn het van afstand en Olij bracht spectaculair redding. Het waren spaarzame hoogtepuntjes in de stadsderby, die voor rust wat moeite had om los te komen.

Ook in de tweede helft moesten de supporters lang geduld betrachten. Een halfuur voor tijd kreeg Vito van Crooij een uitgelezen mogelijkheid om de score te openen, maar hij schoot van dichtbij voorlangs. Sparta probeerde de druk daarna op te voeren, alleen kwam het niet tot grote kansen. Hetzelfde gold voor Excelsior, dat Olij enkel via een schot van Redouan El Yaakoubi tot een redding dwong.

De wedstrijd leek af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel, maar het liep anders. Bij het ingaan van blessuretijd verlengde Lauritsen een lange bal van Olij met het hoofd, waarna Joshua Kitolano als een duveltje uit een doosje toesloeg: 1-0. Sparta blijft zodoende op een knappe zesde plaats staan en hijgt de topclubs in de nek. Excelsior staat twaalfde.