VP's Elftal van de Week: Feyenoord hofleverancier, één PSV'er ondanks deceptie

VP's Elftal van de Week: Feyenoord hofleverancier, één PSV'er ondanks deceptie

16-01-2023 10:00 Laatste update: 10:48
47

De zestiende speelronde van de Eredivisie zit erop, wat betekent dat het traditioneel tijd is voor VP's Elftal van de Week. Zes van de elf spelers komen uit Rotterdam: koploper Feyenoord is met vier spelers hofleverancier, terwijl Sparta Rotterdam twee spelers aflevert.

Ivor Pandur (Fortuna Sittard)
Als je tien reddingen in één wedstrijd verricht, sta je met recht in het team van de week. Toen Fortuna vlak na rust met tien man verder moest, vuurde PSV het ene na het andere schot af. Pandur moest weliswaar tweemaal capituleren, tien keer stond hij op de juiste plaats.

Jordan Teze (PSV)
We blijven nog even in Sittard, want ondanks de deceptie van PSV speelde Teze een uitstekend duel als rechtsback. De vleugelverdediger was aangever bij de gelijkmaker van Xavi Simons en speelde een belangrijke rol in het aanvalsspel van de Eindhovenaren. Ook verdedigend stond Teze zijn mannetje.

Xavier Mbuyamba (FC Volendam)
Met zijn eerste Eredivisie-doelpunt zette Mbuyamba Volendam naast RKC Waalwijk. Mede dankzij een sterk optreden van de centrumverdediger gaf de ploeg van Wim Jonk na 1-1 amper meer iets weg, waarna Volendam voor de tweede keer dit kalenderjaar wist te winnen.

Quilindschy Hartman (Feyenoord)
"Hartman is in de passing normaal gesproken een extra kwaliteit voor ons", zei Arne Slot voor de wedstrijd tegen FC Groningen. De linkervleugelverdediger was met een lange pass verantwoordelijk voor de assist op Santiago Gimenez. Belangrijker misschien nog wel, is dat Damil Dankerlui er zondagmiddag totaal niet aan te pas kwam. Hartman lijkt echt een streepje voor te hebben op Marcos López.

Mats Wieffer (Feyenoord)
Het was pas zijn tweede wedstrijd in de basis bij Feyenoord, maar Wieffer is al amper meer weg te denken bij de eerste elf. Hij verbindt, versnelt het spel met korte combinaties en draagt aanvallend zijn steentje bij. Zijn assist bij de 0-1 is daar een uitstekend voorbeeld van.

Orkun Kökcü (Feyenoord)
Ook Wieffers partner op het Rotterdamse middenveld haalt het Elftal van de Week. Kökcü was tegen Groningen de motor op het Rotterdamse middenveld. Elke aanval begon bij de controleur, die zijn stempel op het duel drukte. Zijn prachtige treffer was een kers op de taart.

Joshua Kitolano (Sparta Rotterdam)
Kitolano kroonde zich in de blessuretijd tot matchwinner in de Rotterdamse derby tussen Sparta en Excelsior. De kilometervreter had het middenrif van de Kralingers in zijn greep. "Ik had echt het gevoel dat de goal nog zou kunnen vallen. Ik bleef de jongens daarom motiveren", zei hij na afloop dolblij.

Maximilian Wittek (Vitesse)
De laatste editie van de Gelderse Derby zal – vooral door de eindstand - weinig mensen lang bijblijven. Vitesse was, mede door de vroege kaart van Oussama Tannane, de betere partij en had dat vooral te danken aan Wittek. Tot vijf keer toe bracht de Duitser een ploeggenoot in stelling, terwijl hijzelf drie schoten loste. Met iets meer geluk aan zijn zijde trok Vitesse de derby naar zich toe.

Bobby Adekanye (Go Ahead Eagles)
Adekanye is helemaal los bij Go Ahead. Zonder enige twijfel is de buitenspeler de maker van het doelpunt van het weekend. Met individuele acties en diepgang was hij tegen FC Utrecht het belangrijkste wapen aan Deventer zijde. Bijzonder detail: Adekanye voltooide zondagmiddag al (!) zijn dribbels.

Tobias Lauritsen (Sparta Rotterdam)
Scoren deed hij niet, maar wat was Lauritsen belangrijk tegen Excelsior. De Noorse spits houdt constant twee verdedigers bezig en als hij er moet staan, staat hij er. Door zich sterk te maken kon hij in extremis de bal doorkoppen op Kitolano. Door zijn assist trok Sparta aan het langste eind.

Igor Paixão (Feyenoord)
Na een aantal moeilijke eerste maanden in Rotterdam-Zuid heeft Paixão de smaak te pakken. Tegen Groningen maakte hij zijn eerste treffer in dienst van Feyenoord, terwijl hij ook bij het doelpunt van Kökcü betrokken was. Zijn acties doen bij vlagen denken aan Luis Sinisterra, die vorig jaar furore maakte bij de Stadionclub. Voorlopig lijkt Paixão niet te hoeven vrezen voor zijn basisplaats.