Afellay niet onder de indruk bij Ajax: 'Wordt neergezet als supergroot talent'

Afellay niet onder de indruk bij Ajax: 'Wordt neergezet als supergroot talent'

16-01-2023 06:55
99

Devyne Rensch kan geen potten breken bij Ajax, oordeelt Ibrahim Afellay. De negentienjarige verdediger kreeg zaterdag een snelle rode kaart in de Eredivisie-topper tegen FC Twente (0-0), maar de oud-international plaatst sowieso vraagtekens bij zijn kwaliteiten.

"Rensch wordt neergezet als een supergroot talent, maar het komt er niet uit", zegt Afellay bij Studio Voetbal. "Hij is neergezet als rechtsback, dat is 'm niet geworden. Nu in het centrum, vorige week tegen NEC schatte hij ook een bal verkeerd in, zaterdag viel een bal over hem heen en had Michel Vlap kunnen scoren, en vervolgens kreeg hij een rode kaart", somt de voormalig PSV'er op.

Afellay begrijpt niet dat Rensch nu weer plots in het centrum van de defensie staat, een positie die hij in de jeugd wel veelvuldig bekleedde. "In de jeugd... Het is nu wel betaald voetbal, hè." Hij denkt dat de jonge verdediger bovendien last heeft van de hoge verwachtingen. "Hij is heel vroeg geselecteerd voor het Nederlands elftal, dat creëert een bepaalde verwachting, maar daar kan hij blijkbaar niet aan voldoen. Blijkbaar is de druk veel te groot."

Pierre van Hooijdonk plaatst vraagtekens bij de keuzes van Ajax-trainer Alfred Schreuder. "Hij had nu toch vrij eenvoudig Rensch linksback kunnen zetten? Uit bij Rangers deed hij dat fantastisch. Dan kan Bassey gewoon in het centrum. Ook Henk Fraser ziet in Bassey 'persoonlijk meer als centrumverdediger'.

Fraser wijst daarnaast op het gemis van Daley Blind. "Ik heb Daley van dichtbij gezien bij het Nederlands elftal. Ik vond het eerlijk gezegd wel indrukwekkend hoe goed hij aan de bal is. Dat is een speler die zij, zeker in balbezit, wel missen." Van Hooijdonk denkt dat Ajax voor een dilemma stond. "Er waren twee keuzes: of je neemt afscheid van Schreuder, of van Blind. Ajax heeft voor Schreuder gekozen."