Opmerkelijk: Ajax nog altijd favoriet voor titel- én Klassiekerwinst

Opmerkelijk: Ajax nog altijd favoriet voor titel- én Klassiekerwinst

19-01-2023 12:00

ADVERTORIAL – Na zestien speelronden kennen we een verrassende tussenstand in de Eredivisie, afgaand op de verwachtingen die aan het begin van het huidige seizoen werden geschept. Niet Ajax of PSV, maar Feyenoord voert momenteel de ranglijst aan. De Rotterdammers hebben een gat van vijf punten geslagen met de twee traditionele top-drie-clubs en bij een overwinning in de Klassieker van aanstaande zondag wordt dat verschil met de club uit Amsterdam zelfs acht. Toch is Feyenoord volgens Unibet nog altijd niet de favoriet voor de titel.

Het sterke Feyenoord-collectief voelt de kampioensdruk nog niet

Ondanks de meer dan gunstige positie op de ranglijst voelt niemand bij Feyenoord zich geroepen om op de borst te kloppen. Toch zijn de voortekenen voor een nieuw landskampioenschap sinds 2017 erg positief. Met het uitvallen en Gernot Trauner en Quinten Timber in aanloop naar de tweede seizoenshelft begonnen ze in Rotterdam toch aardig te zweten, op één man na: Arne Slot. De oefenmeester uit Bergentheim weigerde te paniekeren en lijkt met Mats Wieffer op het middenveld en Lutsharel Geertruida in de verdediging toch een oplossing te hebben gevonden voor het weggevallen belangrijke tweetal.

De spelprincipes die Slot de afgelopen anderhalf jaar in het elftal van Feyenoord heeft geslepen zijn elke week zichtbaar. Jan van Halst noemde het bij Rondo op Ziggo Sport zelfs 'voetbalwetten' met spelers die op posities spelen waarin ze precies weten wat er van ze gevraagd wordt. Wie er ook staat, elke speler heeft het exacte takenpakket scherp voor ogen, wat het elftal van de Stadionclub een sterk collectief maakt. Daarnaast is de kans dat Feyenoord zich op de transfermarkt gaat roeren ook nog aanwezig, wat de Rotterdammers alleen nog maar gevaarlijker maakt. Voor een Rotterdams kampioenschap krijg je nu 2.75, waarmee het niet als titelfavoriet wordt gezien door Unibet.

Ajax op de rand van een Amsterdamse crisis

In vergelijking met Rotterdam zijn de kaarten in Amsterdam momenteel een stuk anders geschud. Ajax weet al vijf competitiewedstrijden niet meer wat winnen is, waardoor trainer Alfred Schreuder onder grote druk staat. Dat de Amsterdammers niet van NEC en FC Twente wisten te winnen is ergens ook te wijten aan de personele problemen die de kop op staken, maar feit is dat de resultaten toch voor zich spreken.

Ook het vertrek van Daley Blind heeft niet bijgedragen aan het spel van Ajax. Tegen Twente werd pijnlijk duidelijk dat er weinig spelers over zijn die de opbouw kunnen verzorgen, waar de naar Bayern München vertrokken verdediger toch een groot aandeel in had. Toch beschikken de Amsterdammers over een selectie waarin de spelers met de grootste individuele kwaliteiten van de Eredivisie spelen. Daar keert bijvoorbeeld ook een Steven Berghuis in terug, die al genoeg heeft laten zien dat hij een belangrijke schakel op het middenveld is. Volgens de bookmaker is Ajax dan ook nog altijd de favoriet voor de titel, met een odd van 2.50.

De Klassieker: erop of eronder voor Ajax

Aan Ajax en Schreuder de lastige klus om het tij te keren, en dat in een bomvolle Kuip tegen een bloed ruikend Feyenoord. Er wacht een Klassieker die om meerdere redenen beladen is, bijvoorbeeld omdat Berghuis voor het eerst terugkeert in het shirt van de aartsrivaal. Het vooraf opgestookte vuurtje zal dan ook zeker merkbaar zijn in de ploeg van Feyenoord, maar feit blijft dat Ajax het over het algemeen goed doet in Rotterdam. De regerend landskampioen won vaker in De Kuip dan dat het er verloor, waaronder de laatste drie edities waarin de thuisploeg zelfs niet eens tot scoren wist te komen. Voor een overwinning van de Feyenoord krijg je 2.80, een gelijkspel levert je 3.75 op en voor een overwinning van Ajax staat 2.50 op Unibet.

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Online spelen brengt risico's met zich mee. Lees hier onze tips om op een verantwoordelijke en bewuste manier te spelen: voetbalprimeur.nl/speel-bewust

Advertorial Kansspelen

Deze advertorial is helaas niet beschikbaar, omdat je volgens onze systemen niet in de wettelijke doelgroep valt content/uitingen over online kansspelen mag zien. Bezoek onze Speel Bewust-pagina voor meer informatie over online kansspelen.