PSV bezig met 'Ferrari' van 40 miljoen: 'Stuk beter dan Eredivisie-voetballers'

PSV bezig met 'Ferrari' van 40 miljoen: 'Stuk beter dan Eredivisie-voetballers'

19-01-2023 09:35 Laatste update: 18-01-2023 17:12
133
Author profile picture

Ruben Winkels

PSV is een grote kanshebber om Fábio Silva over te nemen van Anderlecht. De Belgische club heeft de Portugese aanvaller, gehuurd van Wolverhampton Wanderers, op de kast gejaagd, waardoor een breuk onvermijdelijk is. Wie is de man van 40 miljoen? VoetbalPrimeur laat zich bijpraten door Daan Slingers, hoofdredacteur van de Belgische editie.

Het Belgische avontuur van Silva begon nog zo voortvarend. "Ongelooflijk zelfs", zegt Slingers tegen deze website. "Hij scoorde vaak, waardoor Anderlecht met veel punten aan het seizoen begon. Silva is duidelijk beter dan zijn ploeggenoten, maar door het systeem, de speelwijze en het niveau van de andere spelers komt hij inmiddels niet meer tot zijn recht."

Het gevolg: nog maar drie goals in zijn laatste zeventien wedstrijden. "Ondanks het feit dat het minder ging bij Anderlecht, bleef Silva wel vechten voor elke bal. Hij liet tijdens wedstrijden zijn kop nooit hangen en veel zelden tot nooit zijn veel mindere ploeggenoten aan."

'Ferrari tussen de Twingo's'
Een 'volledig gebrek aan kwaliteit' drijft Silva nu naar de Anderlecht-uitgang, stelt Slingers. "Hij moet veel te ver terugzakken om bruikbare ballen te krijgen en vanaf de flanken komen er geen voorzetten. Voor die jongen valt er geen eer meer te behalen. Shakira zou zeggen dat hij een Ferrari is tussen allemaal Twingo's."

De spanningen in Brussel bereikten afgelopen week het kookpunt: na wéér een wissel en een woordenwisseling met trainer Brian Riemer, heeft Silva intern aangegeven niet meer in actie te willen komen voor Anderlecht. De twintigjarige Portugees werd voor één seizoen verhuurd door Wolves, maar aan die uitleenbeurt zou nu dus vroegtijdig een einde worden gemaakt. PSV toont concrete interesse en probeert Silva voor anderhalf seizoen te huren.

'Stuk beter dan modale Eredivisie-speler'
Wat zijn de kwaliteiten en tekortkomingen van Silva? "Hij is een typisch Portugese voetballer. Eentje die op het veld niet met zich laat sollen, zich altijd volledig geeft en toch over een fijne techniek beschikt. Silva mist weleens een grote kans, maar is een stuk beter dan de modale voetballer in de Jupiler Pro League en de Eredivisie."

Nog geen drie jaar geleden betaalde Wolves liefst 40 miljoen euro om de nu twintigjarige Silva over te nemen van FC Porto. De spits speelde 54 wedstrijden in de Premier League en maakte vier doelpunten, voordat hij dit seizoen werd verhuurd aan Anderlecht. Bij PSV moet hij de stand-in van Luuk de Jong worden.

Slingers verwacht niet dat Anderlecht een tussentijds vertrek gaat blokkeren. "Als ze een schadevergoeding krijgen van Wolves, zal er geen probleem zijn. Anderlecht doet alsof het financieel gezond is, maar het is voor iedereen duidelijk dat de club aan het infuus ligt. Een speler tegen zijn zin in Brussel houden, nu het seizoen toch al om zeep is, heeft weinig zin." Silva ontbreekt woensdag in Anderlecht-selectie voor het competitieduel met Zulte Waregem.