Europees voetbal op de tocht: Juventus moet vrezen voor zware puntenstraf

Europees voetbal op de tocht: Juventus moet vrezen voor zware puntenstraf

20-01-2023 20:50
37

Juventus moet vrezen voor een zware straf. De aanklager van de Italiaanse voetbalbond eist een aftrek van negen punten voor La Vecchia Signora vanwege financiële onregelmatigheden in de boekhouding.

Net als andere clubs werd Juventus aanvankelijk verdacht van het kunstmatig opvoeren van de transferwaardes van spelers. Daarvan werden alle clubs vrijgesproken, maar tegen de grootmacht uit Turijn werd direct een nieuwe zaak geopend. Juve zou namelijk ook in het geheim salarissen hebben doorbetaald tijdens de eerste maanden van de coronacrisis, terwijl het wereldkundig maakte dat spelers vier maanden salaris inleverden. 

De bom barstte in november al, waarna het voltallige bestuur besloot op te stappen. Vrijdag is het proces van de Italiaanse bond tegen Juventus echter officieel begonnen. Door al het nieuws dat al uitlekte staat de aanklager bijzonder sterk. De eis luidt dan ook dat Juve liefst negen punten in mindering krijgt over dit seizoen. Dat zou betekenen dat de ploeg van Massimiliano Allegri afzakt naar de zevende plek in de Serie A.

Ook de vertrokken bestuurders ontspringen de dans niet. Voormalig voorzitter Andrea Agnelli hangt een schorsing van zestien maanden boven het hoofd, Fabio Paritici moet vrezen voor een uitsluiting van twintig maanden. Hij is momenteel technisch directeur bij Tottenham Hotspur. Oud-speler en ex-vicepresident Pavel Nedved kan voor tien maanden geschorst worden.