Juventus nog harder gestraft: Italiaanse topclub valt terug naar elfde plek

Juventus nog harder gestraft: Italiaanse topclub valt terug naar elfde plek

20-01-2023 22:24
110

Juventus wordt nog veel harder gestraft dan gevreesd. De aanklager van de Italiaanse voetbalbond eiste negen punten in mindering, maar de rechtbank heeft besloten om de Oude Dame liefst vijftien punten in mindering te geven.

Juventus zou de laatste jaren gesjoemeld hebben met de boekhouding. In totaal zou voor zo'n 115 miljoen euro aan fraude zijn gepleegd rond transfers en salarissen. Zo werden spelers verkocht of geruild voor bedragen die niet overeenkwamen met hun marktwaarde. Onder meer de deal met FC Barcelona was onderdeel van het onderzoek: Arthur ging in de zomer van 2020 voor liefst 72 miljoen naar Turijn, terwijl Miralem Pjanic voor 60 miljoen de omgekeerde weg bewandelde. Ook betaalde Juventus spelers zwart door tijdens de coronacrisis, terwijl werd gemeld dat spelers vier maanden salaris afstonden.

Juve gaat nog wel in beroep tegen de straf. Als de straf gehandhaafd wordt, dan valt de ploeg van Massimiliano Allegri terug van de derde naar de elfde plek in de Serie A. Europees voetbal, waaronder de belangrijke Champions League-miljoenen, zijn daarmee ver weg. Ondertussen houdt ook de UEFA de ontwikkelingen rond Juventus scherp in de gaten, kondigde de bond eerder al aan.

Technisch directeur Fabio Paratici is voor 2,5 jaar geschorst, voorzitter Andrea Agnelli voor twee jaar en vicevoorzitter en oud-speler Pavel Nedved voor acht maanden. Zij stapten in november al op.