De Klassieker eindelijk weer mét publiek: hoe beide kampen de wedstrijd in gaan

De Klassieker eindelijk weer mét publiek: hoe beide kampen de wedstrijd in gaan

22-01-2023 07:00
11

Voor het eerst sinds de coronapandemie is er weer publiek welkom bij De Klassieker. Hoe gaan beide kampen de wedstrijd in? Koploper Feyenoord kan Ajax een dreun van jewelste uitdelen en de Amsterdammers in nóg diepere problemen brengen. Voor de ploeg van Alfred Schreuder kan de wedstrijd als ideaal keerpunt dienen.

Feyenoord
Bij Feyenoord vertrokken in de zomer sleutelspelers als Luis Sinisterra, Tyrell Malacia, Marcos Senesi, Fredrik Aursnes en Cyriel Dessers. Daarmee leverde de ploeg flink wat kwaliteit in. Niemand had dan ook verwacht dat Feyenoord in januari koploper zou zijn in de Eredivisie. Nu het seizoen vordert volgen de wedstrijden zich in rap tempo op, wat Feyenoord de nodige blessurezorgen heeft bezorgd. Zo liggen zowel Gernot Trauner als Quinten Timber in de lappenmand. Laatstgenoemde keert tegen Ajax wel weer terug in de wedstrijdselectie, maar zal nog niet starten.

Hoewel Feyenoord qua selectiebreedte niet kan tippen aan Ajax en PSV, wat trainer Arne Slot zelf ook ruiterlijk toegeeft, redt het zich momenteel nog goed. De vraag is hoe het Feyenoord straks vergaat in het moordende schema met straks ook weer de Europa League. Slot ziet dan ook graag versterking, iets wat niet eenvoudig is wegens het gebrek aan financiële middelen. Slot heeft al wel laten zien adequaat te kunnen handelen bij moeilijkheden. Zo vangt Mats Wieffer ogenschijnlijk moeiteloos het gemis van Timber op. De controleur zorgt voor een frisse impuls. Verder weet Slot doorgaans een succesvol strijdplan te bedenken.

Feyenoord kan Ajax zondag op acht punten zetten. Die gedachte alleen al zou Feyenoord een ongeëvenaarde motivatie kunnen geven, of brengt de koppositie extra druk met zich mee?

Ajax
In de weken voorafgaand aan het WK stortte Ajax helemaal in. Er werd verloren van PSV, gelijkgespeeld tegen Vitesse en ook tegen FC Emmen kwamen de Amsterdammers niet verder dan een 3-3 gelijkspel. De voorbereiding op de tweede seizoenshelft zal Ajax ook niet veel moed hebben gegeven. Tegen Blackburn Rovers werd met 2-0 verloren, terwijl het duel daarna maar kantje boord gewonnen werd tegen FC Volendam (5-4). In de Eredivisie werd na de winterstop nog niet gewonnen. Tegen NEC werd het gelijk en tegen FC Twente eveneens.

Het is veilig om te stellen dat Ajax in een zware crisis verkeert. Niet alleen op het veld, maar ook daarbuiten. Er is nog steeds geen nieuwe technisch directeur aangesteld en de zomeraankopen roepen vraagtekens op. Calvin Bassey weet niet te imponeren, Steven Bergwijn is geen schim meer van wat hij was en Lucas Ocampos vertrok alweer door de achterdeur. Dat terwijl Antony, Lisandro Martínez, Sébastien Haller, Ryan Gravenberch en Noussair Mazraoui vertrokken, waardoor Ajax nogal wat kwaliteit inleverde. Daarbovenop komt het geruchtmakende vertrek van Daley Blind, die uitgerekend in de aanloop naar De Klassieker een explosief interview gaf. Daarin nam hij onder meer coach Alfred Schreuder de maat.

Dat kon er ook nog wel bij voor Schreuder, die al onder zware druk staat en nauwelijks nog gepruimd wordt door de eigen achterban. Een nederlaag in De Kuip tegen de aartsrivaal, kan zo maar eens zijn ontslag betekenen. Aan de andere kant, kan De Klassieker ook op het perfecte moment komen voor Ajax. Winst kan als fundamenteel keerpunt dienen. De Godenzonen staan dan ineens nog maar twee punten achter op de Rotterdammers.

Zeer beladen Klassieker
Serdar Gözübüyük krijgt voor de tweede keer de leiding over De Klassieker. Vorig seizoen moest hij nog de wedstrijd tussen Feyenoord en PSV in goede banen leiden en gaf de Haarlemmer in de slotfase een discutabele penalty aan Feyenoord, waardoor de Eindhovenaren afhaakten in de titelrace. Zelfs de KNVB gaf een dag later toe dat het een verkeerde beslissing was. Gözübüyük krijgt nu dus een herkansing in een monsteraffiche.

Het is niet zomaar een Feyenoord-Ajax. Voor het eerst sinds de coronapandemie is er namelijk weer publiek in De Kuip bij deze wedstrijd. Het Legioen zit wel achter netten om te voorkomen dat er voorwerpen naar het veld worden gegooid. Dat kan met name voor Steven Berghuis een kleine geruststelling zijn. Hij keert voor de tweede keer terug in De Kuip sinds zijn pikante overstap, maar speelt voor het eerst met publiek. Een warme ontvangst zal hij in ieder geval niet krijgen van de fans, die hem in 2017 nog bejubelden na het kampioenschap.

Laatste onderlinge resultaten
Als we kijken naar de laatste vijf wedstrijden tussen de twee aartsrivalen, zien we dat Ajax telkens aan het langste eind trok. In chronologische volgorde vanaf oktober 2019 werd het 4-0, 1-0, 0-3, 0-2 en 3-2 in het voordeel van de Amsterdammers. Dat kan Ajax vertrouwen geven, al hangt de vlag er nu wel wezenlijk anders bij. Feyenoord begint voor het eerst in lange tijd als koploper én lichte favoriet aan De Klassieker.