Scherpen pakt hoofdrol bij overwinning PSV: Til stelt broodnodige zege veilig

21-01-2023 22:01
295

PSV heeft in eigen huis nipt afgerekend met Vitesse. De Eindhovenaren speelden niet groots en zagen aanvoerder Luuk de Jong geblesseerd uitvallen, maar schrijven na een gelijkspel tegen Fortuna Sittard vorige week wel weer drie punten bij: 1-0.

Het duel in het Philips Stadion was een ontmoeting tussen Ruud van Nistelrooij en Phillip Cocu, die in het verleden met elkaar samenspeelden bij Oranje en beiden in de staf van PSV zaten toen de club in 2018 landskampioen werd. In de openingsfase tastten beide ploegen elkaar af en was er weinig spektakel te zien. In minuut achttien sprong het thuispubliek voor het eerst op, toen De Jong de paal raakte.

In diezelfde minuut kreeg Anwar El Ghazi een dot van een kans. Hij stuitte op Vitesse-doelman Kjell Scherpen en daarmee leek de mogelijkheid verkeken, maar de VAR zag er na lang kijken een penalty in. De Jong ging achter de bal staan en schoot onthutsend zwak in, waardoor het 0-0 bleef. Na 26 minuten zat de wedstrijd van de spits er zelfs op. De Jong kon niet verder na een ongelukkige botsing met Melle Meulensteen, waaraan hij een hoofdblessure overhield.

Johan Bakayoko verving De Jong en met de Belg in de ploeg wist PSV voor rust amper meer gevaarlijk te worden. Direct na rust was het wel raak: Guus Til haalde van afstand uit en zag hoe Scherpen zich verkeek op de poging. Vitesse ging op zoek naar de gelijkmaker, wat resulteerde in grote ruimtes op het veld. PSV ging onzorgvuldig met de mogelijkheden om, wat de Arnhemmers in de wedstrijd hield.

Via Million Manhoef, Sondre Tronstad en Matús Bero kreeg Vitesse drie behoorlijke kansen. PSV verslapte in de slotfase, maar kon rekenen op een uitstekend optreden van doelman Walter Benítez. In de blessuretijd werd Scherpen, die de doorgebroken Yorbe Vertessen torpedeerde, met rood van het veld gestuurd. Het is een vreemde avond geworden voor de doelman, die een penalty stopte, mis zat bij de enige treffer van het duel en een rode prent kreeg.

PSV klimt door de zege over Ajax en AZ heen op de ranglijst en staat minimaal tot morgenmiddag tweede. Koploper Feyenoord heeft 37 punten, PSV volgt met 35. AZ (33), Ajax (32) en FC Twente (31) staan op korte afstand.