Spelersrapport Ajax: Álvarez enige uitschieter, backs opnieuw de zwakke plek

Spelersrapport Ajax: Álvarez enige uitschieter, backs opnieuw de zwakke plek

22-01-2023 16:34 Laatste update: 23-01-2023 18:51
194
Author profile picture

Teun Buis

Ajax stelde lange tijd teleur in De Klassieker tegen Feyenoord, maar keert uiteindelijk wel met een 1-1 gelijkspel terug naar Amsterdam. Daar mag de regerend kampioen zeker niet over klagen. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit aan de Ajacieden.

Gerónimo Rulli – 5,5: De goal van Paixão was prachtig, maar zeker niet onhoudbaar. Rulli graaide naast de bal en maakte nog geen soevereine indruk. Zijn redding op de inzet van Santiago Gimenez was wel belangrijk.

Jorge Sánchez – 4,5: Het grote manco van Jorge Sánchez kwam weer pijnlijk aan het licht. De rechtsback had een bijzonder lage passzuiverheid, wat veelzeggend is voor zijn technische kwaliteiten. Waarom Ajax hem heeft aangetrokken is een raadsel.

Edson Álvarez – 7: Álvarez werd een linie naar achteren gehaald. Hoewel nu van het middenveld weinig meer klopte, was Álvarez als verdediger een verrijking ten opzichte van de voorgaande weken. De Mexicaan ging voorop in de strijd en schonk onder meer Kudus nog een grote kans.

Jurriën Timber – 6,5: Als rechtspoot moest Timber links centraal spelen, maar dat ging hem redelijk af. De Oranje-international kreeg een goede kans nadat hij mee naar voren was gegaan, maar Bijlow redde. In het duo Álvarez-Timber lijkt wel muziek te zitten. Het is te hopen dat zijn blessure meevalt.

Calvin Bassey – 4,5: Net als Sánchez blinkt ook linksback Bassey niet uit met zijn kwaliteiten aan de bal. Hij had één keer een goede voorzet, maar de backs bezorgen Ajax keer op keer kopzorgen. Het blijft de vraag wat er met Owen Wijndal aan de hand is.

Kenneth Taylor – 5: Als nummer zes wist Taylor soms niet waar hij lopen moest. Zo bracht hij Berghuis in de problemen voorafgaand aan de 1-0 door de passlijn dicht te lopen. Hij was bedrijvig, maar totaal niet op zijn plek. 

Steven Berghuis – 5,5: Hij was vooraf de meest besproken Ajacied en met laconiek balverlies leidde de voormalig Feyenoorder de 1-0 in. Berghuis speelde een anonieme wedstrijd. Was hij dan toch geïntimideerd door de volle Kuip?

Davy Klaassen – 5,5: Klaassen liep er plompverloren bij op het middenveld, waar Feyenoord lange tijd de lakens uitdeelde. Hij zou Davy Klaassen echter niet zijn als hij niet toch belangrijk zou zijn. Mede door zijn toedoen viel de belangrijke 1-1.

Francisco Conceição – 5,5: De Portugees was de laatste weken een lichtpuntje, maar werd in De Kuip nauwelijks bereikt. Conceição raakte slechts twee keer de bal en werd halverwege al gewisseld.

Mohammed Kudus – 5,5: Een paar keer zagen we een glimp van zijn mogelijkheden, maar hij liet ook een grote kans onbenut. Kudus bracht weinig en oogde niet op zijn gemak als spits van Ajax.

Dusan Tadic – 5: De aanvoerder zag de oplossingen ook niet meer. Tadic kwam niet veel verder dan een paar keer de bal vasthouden door zijn kont er in te draaien.

Invallers
Steven Bergwijn – 5: Wat is er toch met Bergwijn aan de hand? Het was een pijnlijk moment na ruim een uur: de aanvaller werd er uitgelopen door Marcus Pedersen. Hij oogt gewoon niet topfit.

Brian Brobbey - x: Speelde te kort voor een beoordeling.

Owen Wijndal - x: Speelde te kort voor een beoordeling.

Alfred Schreuder – 5: Ajax moest lange tijd lijdzaam toezien hoe Feyenoord de baas was in eigen huis. De trainer heeft nog altijd geen oplossing gevonden voor zijn kwetsbare backs, terwijl het middenveld onder de voet werd gelopen. De keuze om Edson Álvarez centraal achterin te zetten, pakte dan wel weer goed uit. Toch zal de druk voorlopig niet minder worden.