Zeven conclusies: Schreuder degradeert Ajax naar vijfde plek, Feyenoord faalt

Zeven conclusies: Schreuder degradeert Ajax naar vijfde plek, Feyenoord faalt

22 januari - 17:00 Laatste update: 23 januari - 18:52
161 Reacties
Author profile picture

Ruben Winkels

Feyenoord leek Ajax klop te geven in de Klassieker en daarmee het lot van Alfred Schreuder te bezegelen, maar drukte niet door. Het werd 1-1 in De Kuip. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies.

Niet goed, wel interessant
Intens? Ja. Meeslepend? Ja. Goed? Nee. De 200ste editie van de Klassieker boeide van de eerste tot de laatste minuut, maar voor de neutrale toeschouwer waren de hoogtepunten schaars. Igor Paixão liet De Kuip ontpoffen met een weergaloos doelpunt, maar de gelijkmaker van Ajax - eigen goal van Mats Wieffer - stond meer symbool voor het gevecht in De Kuip. Met de 1-1 zullen beide ploegen niet blij zijn.

Even wennen voor televisiekijkend Nederland
Wat meteen opviel: de camerapositie in De Kuip was... anders dan anders. Dat had alles te maken met de veiligheidsnetten rond het gehele veld, dus óók aan de kant van hoofdcamera van ESPN. Om het zicht zo min mogelijk te belemmeren, koos ESPN voor een alternatieve positie ter hoogte van de dakrand van De Kuip. "Gezien de omstandigheden is dit het beste beeld dat we u kunnen leveren", bood commentator Leo Oldenburger in de achttiende minuut - na een stortvloed aan klachten - min of meer zijn excuses aan.

Feyenoord doet het wéér niet
Feyenoord heeft de laatste jaren een reputatie opgebouwd waar het zondagmiddag graag afstand van wilde doen: de Rotterdammers geven vaak niet thuis als het moet. Dit was dé kans om Ajax op acht punten te zetten, maar het gelijkspel in de Klassieker was het bewijs dat er in Nederland geen ploeg bovenuit steekt.

Ajax vijfde, Schreuder zwaar onder druk
De enige reden voor de clubleiding om vast te houden Alfred Schreuder is het feit dat Ajax niet is weggespeeld door Feyenoord. Maar het was soms schrikbarend wat zijn ploeg liet zien in De Kuip. Calvin Bassey stond weer op de verkeerde plek, van het middenveld klopte weinig en de Ajacieden lieten zich vaker wel dan niet aftroeven in de duels. Ajax, de nummer vijf van de Eredivisie, is nu al zes wedstrijden zonder zege en niets wijst erop dat de ommekeer is ingezet.

Twee uitblinkers in De Kuip
Bij Feyenoord maakte Orkun Kökcü de dienst uit, bij Ajax stond Edson Álvarez op. De aanvoerder van de Rotterdammers heerste op het middenveld en toonde zich een ware leider. De Mexicaan was als verdediger een verrijking ten opzichte van de voorgaande weken in Amsterdam. Álvarez ging - net als Kökcü voorop in de strijd.

Geen hoofdrol Berghuis
Vooraf waren veel ogen gericht op Berghuis: de Ajacied, die 87 keer scoorde in 199 wedstrijden voor Feyenoord, keerde terug in een volle Kuip. Elk balcontact werd begeleid met een fluitconcert, maar grote incidenten bleven voor, tijdens en na de Klassieker uit. En daar zal iedereen, van de Feyenoord-leiding tot Berghuis zelf, blij mee zijn.

Hoe deed Gözübüyük het?
De grootste en meest beladen wedstrijd op de Nederlandse velden wordt meestal gefloten door de nummer één op de scheidsrechterslijst en dat is Danny Makkelie. De keuze van de KNVB viel echter op Serdar Gözübüyük. De nummer twee was betrokken bij een aantal discutabele momenten en haalde een nipte voldoende. In totaal trok hij acht gele kaarten.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie